| 7632 | ||
oblicz minimum tej funkcji 40a2+ | ||
| a |
| 1 | 1 | 1 | ||||
f'(a) = 80a − | , f'(a) = 0 ⇔ 80a − | = 0 ⇔80a3 =1 ⇔ ao = 3√ | ||||
| a2 | a2 | 80 |
| 1 | ||
fmin = f(ao) , gdzie ao = 3√ | ||
| 80 |
| 3816 | 3816 | ||||||||||||||||||
≥3√40a2* | * | |||||||||||||||||||
| 3 | a | a |
| ||||||||||
≥3√582 474 240 | ||||||||||
| 3 |
| 7632 | ||
40a2+ | ≥723√42135 | |
| a |
| A | ||
f'(a) = 80a − A*a−2 , f'(a) = 0 ⇔ 80a = A*a−2 ⇔ ao = ( | )1/3 | |
| 40 |
| A | ||
f"(a) = 80 − 2*A*a−3 i f"(ao) = 80 − 2*A*( | )−1 = 80 − 2*40 = 0 | |
| 40 |
| A | A | |||
Dalej źle .... ao = ( | )1/3 i f"(ao) = 80 − 2*A*( | )−1 = − 80 , | ||
| 80 | 80 |
| 7632 | 80a3 − 7632 | |||
f'(a) = 80a − | = | <=> 80a3 = 7632 <=> a ≈ 4.57 | ||
| a2 | a2 |
| 80*27 − 7632 | ||
f'(a=3) = | < 0 | |
| 27 |
| 80*625 − 7632 | ||
f'(a=5) = | > 0 | |
| 625 |
| 7632 | 80a3 − 7632 | |||
f'(a) = 80a − | = | <=> 80a3 = 7632 <=> a ≈ 4.57 | ||
| a2 | a2 |
| 80*27 − 7632 | ||
f'(a=3) = | < 0 | |
| 27 |
| 80*125 − 7632 | ||
f'(a=5) = | > 0 | |
| 125 |
| A | ||
f'(a) = 80a − A*a−2 , f'(a) = 0 ⇔ 80a = A*a−2 ⇔ ao = ( | )1/3 | |
| 80 |
| A | ||
f"(a) = 80 + 2*A*a−3 i f"(ao) = 80 + 2*A*( | )−1 = 80 + 80 = 160 > 0 | |
| 80 |
| 7632 | ||
czyli funkcja osiąga minimum dla ao = ( | )1/3 | |
| 80 |