Równanie z parametrem m
Radek: x
4+2(m−5)x
2+4m
2=0
Dal jakiego m równanie ma 4 różne pierwiastki
x
2=t
t
2+2(m−5)t+4m
2
Jestem przy pierwszym założeniu.
Δ>0
√Δ=80
m
2=−5
I mam pytanie czy teraz te rozwiązania podstawiam pod x
2=t ?
15 maj 19:45
kyrtap: To jest równanie a nie nierówność
15 maj 19:46
Radek: Więc jak powinno być ?
15 maj 19:48
razor: Co chcesz podstawiać? Musisz dopisać jeszcze 2 warunki (pierwiastki dodatnie) i wziąć cześć
wspólną dla tych 3 warunków.
15 maj 19:48
kyrtap: Ps. To pierwsze równanie będzie miało 4 różne pierwiastki ⇔ gdy te drugie równanie ma dwa
pierwiastki dodatnie
15 maj 19:49
kyrtap: Warunki:
1. Δ > 0
2. x1x2 >0
3. x1+ x2 >0
15 maj 19:50
Radek: t1t2>0
4m2>0
m∊R\{0}
oraz
t1+t2>0
−2m>−10
m<5
m∊(−∞,5)
15 maj 19:51
kyrtap: gdy podstawiasz za x2 = t musisz mieć dodatkowy warunek że t>0
15 maj 19:52
kyrtap: i jeszcze Δ i weź to wszystko w część wspólną
15 maj 19:53
Piotr 10: wystarczy
10 Δt > 0
20 t1+t2 > 0
30 t1*t2 > 0
15 maj 19:55
Radek: Więc część wspólna to (−∞, −5) ?
15 maj 19:55
kyrtap: mi wyszedł zbiór pusty
15 maj 20:01
kyrtap: ale nie wiem czy policzyłem dobrze bo na szybkości to zrobiłem
15 maj 20:01
Mila:
Dla jakiego m równanie ma 4 różne pierwiastki
x
4+2(m−5)x
2+4m
2=0
(1) Δ>0
Δ=4(m−5)
2−4*4m
2
4(m
2−10m+25)−16m
2>0
4m
2−40m+100−16m
2>0
−12m
2−40m +100>0
√Δm=80
| | 5 | |
m= |
| lub m=−5 parabola skierowana w dół |
| | 3 | |
==========
(2) t
1+t
2>0 i t
1*t
2>0
−2(m−5)>0 i 4m
2>0
m<5 i m≠0
=======
z (1) i (2)
15 maj 21:14