planimetria
matemax: Kartka papieru kserograficznego formatu A4 ma kształt prostokąta. Ta kartka po złożeniu na pół,
równolegle do krótszego boku, ma kształt prostokąta podobnego do całej kartki. Oblicz stosunek
długości krótszego boku do dłuższego dla kartki formatu A4.
15 maj 19:35
razor:
15 maj 19:39
matemax: Dziękuję
15 maj 19:43
Tadeusz:
| x | | 2y | | x | |
| = |
| ⇒ 2y2=x2 ⇒ x=y√2 ⇒ |
| =√2 |
| y | | x | | y | |
15 maj 19:43
PW: | | 2 | |
I dlatego A4 ma taki "dziwny rozmiar" − jeśli b=210 mm, to a = 210• |
| = 210√2 ≈ |
| | √2 | |
210•1,414 ≈ 296,94 ≈ 297 mm
15 maj 19:46
Saizou :
a jeśli będziemy dalej składać względem krótszego boku będziemy otrzymywać formaty
A4→A5→A6→A7.......itd
15 maj 19:48