prosze pilne funkcja kwadratowa
dawid: rozwiaz nierownosc (x2−x+2)(3−2x−x2) wieksze rowne 0 oraz x2−1<3 Podaj najmniejsza i
najwieksza liczbe całkowita spełniajaca obie nierownosci
15 maj 19:01
Nieuchwytny: i w czym problem?
15 maj 19:17
Nieuchwytny:
15 maj 19:21
dawid: to nie ma byc w ten sposob
trzeba policzyc delte i miejsca zerowe
15 maj 19:26
Nieuchwytny: no to policz.
15 maj 19:26
Tadeusz:
Pan
Nieuchwytny nie bardzo wiem o co tu biega−
15 maj 19:27
Tadeusz:
(x2−x+2)(3−2x−x2)≥0
Zauważ, że f(x)=x2−x+2 przyjmuje tylko wartości dodatnie
Nierówność jest zatem spełniona dla −x2−2x+3≥0 ⇒ x2+2x−3≤0
Δ=16 √Δ=4
x1=−3 x2=1 x∊<−3, 1>
Teraz zajmuj się drugą nierównością i dalszym rozwiązaniem
15 maj 19:34