trapez
blam:

oblicz obwód i pole trapezu. krótsza podstawa 3, wysokość 4, kąt między przekątną a dłuższą
podstawą 30 st. obliczyłam przekątną−8 i dłuższą podstawę−4
√3. jak obliczyć drugie ramię?
15 maj 19:55
blam:
15 maj 20:09
Piotr 10: A skąd wiesz, że to trapez prostokątny ?
15 maj 20:09
blam: z rysunku zamieszczonego przy zadaniu
15 maj 20:11
Piotr 10: Ok już pomagam.
15 maj 20:11
Piotr 10:

β=30
0
d=8 , czyli OK
a=8*
√3{2}=4
√3, czyli też OK.
Teraz liczymy długość odcinka 'd'
IDEI=4
IAEI=IABI − IDCI= 4
√3 − 3
I teraz liczymy z tw. Pitagorasa dla ΔAED
e
2=4
2+(4
√3 − 3)
2
15 maj 20:16
blam: właśnie we wcześniejszych obliczeniach też do tego doszłam i otrzymałam e2=73−24√3
15 maj 20:21
Piotr 10: Jeszcze raz przelicz
policz wpierw to (4√3 − 3)2=..
15 maj 20:22
blam: może napiszę jak to rowiązywałam. tak więc wzór skróconego mnożenia i 16*3−24√3+9=57−24√3.
ok?
15 maj 20:25
Piotr 10: Ok. Wszystko w porządku moja pomyłka to teraz
e=√73−24√3
15 maj 20:27
Piotr 10: I jak ? Zgadza się z odpowiedziami?
15 maj 20:31
blam: tak, wszystko się zgadza. dziękuję za pomoc
15 maj 20:34