matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria, suma tangensów
David:
Suma tangensów kątów ostrych ostrych trójkąta prostokątnego jest równa 3. Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
15 maj 21:25
Eta:
Jeden ze sposobów:
a
b
tgα+tgβ=3 ⇒
+
= 3 /*ab≠0
b
a
a
b
a
2
+b
2
= 3ab ⇒ 3ab= c
2
/:c
2
≠0 ⇒ 3*
*
=1⇒ 3sinα*sinβ=1
c
c
1
to sinα*sinβ=
3
15 maj 21:31
Eta:
2 sposób tgβ= ctgα , cosα=sinβ , cosβ= sinα
sinα
cosα
tgα+tgβ=tgα+ctgα=
+
=3
cosα
sinα
1
sin
2
α+cos
2
α= 3sinα*cosα ⇒ 1=3sinα*sinβ ⇒ sinα*sinβ=
3
15 maj 21:37
David :
Dziękuje
15 maj 22:07