Planimetria, kilka niejasności.
ShawnMichaels: Witam, mam problem w czterech zadaniach. tzn. nie rozumiem kilku spraw.
ZADANIE 1
TREŚĆ: W trójkąt ABC wpisano okrąg. Punkt F jest punktem styczności okręgu z bokiem AB. Wyznacz
długość odcinka AF, wiedząc, że |AB| = 4, |BC| = 6, |AC| = 8.
Rozwiązanie:
http://www.tinypic.pl/5duchktx1eqz
Nie rozumiem z czego wzięło się tam x−z = 8−4 ?
ZADANIE 2
TREŚĆ: Dane są trzy okręgi parami styczne zewnętrznie o promieniach 1,2,3 i środkach A,B,C.
Oblicz pole trójkąta ABC.
Rozwiązanie:
http://www.tinypic.pl/w440j9y110nq
Tutaj nie wiem dlaczego to 3 = h i a = 4 (już gdy liczymy pole trójkąta) a nie np. h=5, a=3 ?
ZADANIE 3
TREŚĆ: Trójkąt równoramienny wpisano w okrąg. Jeden z jego kątów jest oparty na łuku długości
29 okręgu. Wyznacz miary kątów tego trójkąta.
Rozwiązanie:
http://www.tinypic.pl/cz3sbt7qus3x
Skąd wzięło się 2α =
29 * 360 ? To jakiś wzór?
ZADANIE 4
TREŚĆ: Oblicz obwód trapezu wpisanego w okrąg wiedząc, że wysokość trapezu jest równa 3, jedna
z jego podstaw ma długość 8 a druga z nich jest średnicą tego okręgu.
Rozwiązanie:
http://www.tinypic.pl/9tdfe1s35kai
Skąd wzięło się tam 9+1 = c
2?
15 maj 15:01
J:
Ad 4) Masz trójkąt prostokątny o przyp. 1 oraz 3 i przeciwp. c , czyli ... 32 + 12 = c2
15 maj 15:05
J: Ad1) Tam masz: y − z = 8 − 4 , a nie: x − z = 8 − 4
15 maj 15:09
J:
| | 3*4 | |
Ad 3) tego nie widać na rysunku, ale trójkąt ABC jest prostokatny i P = |
| , bo 3 i 4 to |
| | 2 | |
przyprostokatne
15 maj 15:13
J: To było .. Ad 2
15 maj 15:14
J: Ad 3) Kat wpisany jest połową kąta środkowego opartego na tym sam łuku okręgu.
15 maj 15:16
kacper12345: ShawnMichaels
mógłbyś jeszce raz przesłać rozwiązania, ponieważ nie otwierają się z powyższego linku?
30 paź 17:04
PW: Nie odgrzebuj zadań sprzed ponad 4 lat i nie narzekaj.
30 paź 20:47