bardzo prosze o rozwiazanie tych zadan-będe bardzo wdzieczna...proszeee
marysia: zad1
podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek o końcach A=(2,1) i B=(4,3)
a)Napisz równanie osi symetrii tego trójkąta
b)Wiedząc,że punkt C leży na osi rzędnych ,podaj współrzędne wierzchołka C i oblicz pole
trójkąta ABC
zad 2
Trapez równoramienny ABC gdzie A=(−6,4) B=(6,0) C=(4,4) ma oś symetrii a jego podstawami są
odcinki AB i CD oblicz:
a) współrzędne wierzchołka D
b) długość odcinka łączącego środki ramion trapezu ABCD
zad3
a) 4
x+2=8
3x−1
b)(
√27)
4x−1=9
x+3
c) (0,25)
2x−1=(
√8)
x+4
d)9
2x+3=3
√27
e)2
x+3+2
x=72
g)2
2x+1+3*2
x−14=0
h)8*3
x−2+9
x−1=17
i)2
2x−4−5*2
x−1+16=0
j)3
2−x=5
x−2
k)6
2x+4=2
x+8*3
3x
l)3*16
x+36
x=2*81
x
15 maj 10:53
Nieuchwytny: 1) Zrób rysunek na układzie. Co to jest oś symetrii?
15 maj 10:59
marysia: Oś to niby wiem co to jest ale nie ukrywam "ciemnota ze mnie straszna"
15 maj 11:39
J:
Zad3)
a) ⇔ 22x+4 = 29x − 3 ⇔ 2x + 4 = 9x − 3 ⇔ 7x = 7 ⇔ x = 1
15 maj 11:40
J: Ad 1) Potrafisz napisac równanie prostej AB ?
15 maj 11:41
marysia: nie potrafię
15 maj 12:02
15 maj 12:06
15 maj 12:18
Tankian: Os symetrii w tr. rownoramiennym przechodzi przez srodek boku ab i jest prostopadla do prostej
ab.Ustal wzor pr. AB, pozniej srodek odcinka. Z warunku na'prostopadlosc wiesz jaki
wspolczynnik kierunkowy, musisz znalezc tylko b, ktory wyliczysz z tego ze bedziesz miala
wyliczony wczesniej srodek
15 maj 13:01
Tankian: Os symetrii w tr. rownoramiennym przechodzi przez srodek boku ab i jest prostopadla do prostej
ab.Ustal wzor pr. AB, pozniej srodek odcinka. Z warunku na'prostopadlosc wiesz jaki
wspolczynnik kierunkowy, musisz znalezc tylko b, ktory wyliczysz z tego ze bedziesz miala
wyliczony wczesniej srodek
15 maj 13:01
Marcin:

2)
15 maj 13:46