Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych
Bocian: Cześć, mam sporo zajęć, a utknąłem na takim oto zadaniu:
Kąty α i β spełniają warunki: α<β oraz α+β=180`.
Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych dla kąta β, gdy:
a) sinα=1/4
b) cosα=12/13
c) tgα=2/5
Przyznam, że wyniki funkcji dla kąta α w podpunkcie a wyszły brzydkie tzn. cosα=√15/16;
tgα=(4*√15)/16 oraz ctgα=√15/4.
W dodatku nie mam pojęcia, jak przejść na liczenie kąta β.
Z góry dziękuję
15 maj 15:13
Piotr 10: To tak zaczynamy od wyznaczenia kąta β
β=180
0 − α
sinβ=sin(180
0 − α)=sinα
b) cosβ=cos(180
0 − α)= − cosα
c) tgβ=tg(180
0 − α)= − tgα
Więcej o wzorach redukcyjnych tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
15 maj 15:19
J: W kazdym podpunkcie trzeba jeszcze obliczyć pozostałe funkcje kąta β ..
15 maj 15:27
Piotr 10:
15 maj 15:29