pochodna
gp: Natknałem się na taka całke ostatnio na kolowkium i nie bardzo wiem jak sie do niej zabrać. czy
ktos pomoże?
Wyznacz pochodną funkcji:
px{1/x} x>0
czyli pierwiastek X stopnia z 1/x
dalej troszke kombinuje i mam (1/x)(1/x)
nie wiem tylko co dalej kompletnie jak to policzyć
jakaś pomoc?
15 maj 15:01
gp: troszke sie wykrzaczyło, ale z kombinowaniem chodzi o to ze to bedzie 1/x do potegi 1/x
15 maj 15:02
pigor: ..., x∊N i x≥2 , a funkcja f ma postać wzoru :
f(x)=y= (1x)1x = x−1x i logarytmuj obustronnie. l
albo
f(x)= e−x−1lnx i różniczkujesz obustronnie np. tak :
f'(x)= e−x−1lnx * (−x−1lnx}) '= f(x) (−x−2lnx−x−1*x−1),
czyli f'(x)= −x−2f(x)(lnx+1)= −x−1f(x)lnex − szukana pochodna. ...
15 maj 15:16
pigor: ...= −x−2f(x)lnex − mała poprawka na końcu ...
15 maj 15:17
Mila:
=(e
1x*ln(1x))'=
=e
1x*ln(1x)*(
1x*ln(
1x)'=
| | 1 | | −1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
=( |
| )1x*( |
| *ln( |
| )+ |
| *x* |
| )= |
| | x | | x2 | | x | | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| )1x*(−1)* |
| *(ln( |
| +1)= |
| | x | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | |
=(−1)*( |
| )1x+2*(ln( |
| )+1) |
| | x | | x | |
15 maj 15:22
Mila:
ma być w przedostatniej
15 maj 15:26