Jak wyliczyć dziedzinę i miejsce zerowe funkcji? Szkicowanie wykresów funkcji.
kamikadze13542: Dziedzina i miejsce zerowe funkcji. Szkicowanie wykresów funkcji. Prosze o pomoc i
wytłumaczenie. Jutro poprawiam sprawdzian i nie moge tego zrozumieć. Bardzo proszę o przykłady
jakieś ..
15 maj 16:55
J: A jaki poziom ?
15 maj 16:57
kamikadze13542: Technikum klasa 1
15 maj 17:03
J:
| | 2x | |
f(x) = |
| , podaj dziedzinę i miejsca zerowe. |
| | √x −3 | |
15 maj 17:04
Hajtowy:
| miejsce zerowe | |
| =coś |
| dziedzina | |
np...
Jak policzysz miejsce zerowe, jak wyznaczysz dziedzinę funkcji, jak naszkicujesz taki wykres
15 maj 17:05
J: Motyw miejsc zerowych podobny ...
15 maj 17:07
Marcin:
log
x(x
2−4) − podaj dziedzinę
15 maj 17:08
kamikadze13542: √x−3≠0
x−3≤0
x≤3
X∊(−∞;3> −DZIEDZINA FUNKCJI
3−MIEJSCE ZEROWE
Nie wiem czy dobrze. Ja bym to tak zrobiła.
15 maj 17:09
J: Poprzeczka idzie w górę .... dajcie mu się rozgrzać ...
15 maj 17:09
J: Falstart..

Czy pod pierwiastkiem moze być dowolna liczba ?
15 maj 17:11
kamikadze13542: HAJTOWY
x−2≠0
x≠2
D=R/{2} −DZIEDZINA FUNKCJI
2 −MIEJSCE ZEROWE
A wykres to nie wiem
15 maj 17:12
pie: O ile wiem, to w 1 technikum nie ma logarytmów. xD
x > 2
15 maj 17:13
Marcin: A to przepraszam w takim razie
15 maj 17:13
kamikadze13542: MARCIN
x2−4≠0
x2≠4
x≠2
D=R/{2}
15 maj 17:14
J:
Czy może być miejscem zerowym liczba, która nie należy do dziedziny ?
" D=R/{2} −DZIEDZINA FUNKCJI 2 −MIEJSCE ZEROWE "
15 maj 17:15
kamikadze13542: cHYBA NIE TAAK MI SIE WYDAJE
15 maj 17:16
Hajtowy: No to
J zajmij się kolegą i wytłumacz tak, żeby zdał − ja się nie wpierdzielam
√dziedzina ≥ 0
| | miejsca zerowe | |
f(x) = |
| |
| | dziedzina | |
Wtedy :
miejsca zerowe = 0
dziedzina ≠ 0
Przykład:
| | (x−4)(x−2)(x+3) | |
f(x)= |
| |
| | (x−2)(x−3) | |
Wtedy ...
Miejsca zerowe:
x−4=0 v x−2=0 v x+3=0
x=4 v x=2 v x=−3
Dziedzina:
x−2≠0 ∧ x−3≠0
x≠2 ∧ x≠3
D=R−{2;3}
X
0={−3;4}
Ponieważ liczba 2 jest wyrzucona z dziedziny, to nie może być ona miejscem zerowym.
Tyle w tym temacie
J reszta należy do Ciebie
15 maj 17:16
Marcin:
log
ac dla a>0, a≠1, c>0
15 maj 17:16
Hajtowy: Źle napisałem... może być tylko w rozwiązaniu trzeba ją odrzucić
15 maj 17:17
J: Zrób jeden przykład od poczatku do końca ... bo nic z tego nie zrozumiesz .
15 maj 17:18
kamikadze13542: 3x−4=0
3x=4+0
3x=4 /3
4+X
2≠0
X
2≠−4+0
X
2≠−4
X≠2 LUB −2 −DZIEDZINA FUNKCJI
Dobrze?
15 maj 17:27
jakubs:
15 maj 17:27
J: A dlaczego 2 i −2 nie należą do dziedziny ?
15 maj 17:28
J: @jakubus ... chyba niesłuszna pochwała ...
15 maj 17:29
jakubs: Ślepota

Wybacz ja tam MINUS widziałem
15 maj 17:30
kamikadze13542: No według mnie należą
15 maj 17:30
jakubs: x2=−4
To jest sprzeczność.
Tak więc D∊R
15 maj 17:31
J:
kamikadze... Kiedy : x2 = − 4 ?
15 maj 17:32
kamikadze13542: Nie rozumiem pyytania @J
15 maj 17:34
J: Czy istnieje liczba, która podniesiona do kwadratu da wynik : − 4 ?
15 maj 17:35
Marcin: W mianowniku masz x
2 + 4 − czyli liczba zawsze ≥0 + 4, co daje nam liczbę zawsze >0

Czyli
cokolwiek nie wstawisz za x, to zawsze masz coś większego od 0
15 maj 17:35
kamikadze13542: Nie

@J
15 maj 17:37
J:
Czyli w mianowniku może być dowolne x .. czyli D = R
Idź do przykładu z 17:04 .... okreslamy jeszcze raz dziedzinę
15 maj 17:39
pie: Chyba, że chłopak poszedł w zespolone.

Marcin, tamto x > 2 było dobrze?
15 maj 17:39
Marcin: Dobrze
15 maj 17:41
kamikadze13542: √x−3≥0
x−3≥0
x≥3+0
x≥3
D=R/{3}
15 maj 17:43
J:
Nie ... 3 − x ≥ 0 ⇔ 3 ≥ x , ale mianownik nie może sie równać zero,
więc 3 odrzucamy i mamy x < 3, czyli: Dziedzina x∊ (−∞ ,3 )
15 maj 17:46
pie: x−3>0, bo mianownik nie może być zerem, x > 3, skąd wziąłeś R/{3}
15 maj 17:47
pie: J:
Najpierw x ≥ 3, później x < 3
15 maj 17:49
J: Aaaaj .... x − 3 > 0 ⇔ x > 3 , czyli : x ∊ (3,+∞) [ 3 odrzucamy , bo dla x = 3
mianownik sie zeruje]
15 maj 17:49
kamikadze13542: Nie rozumiem
15 maj 17:51
J: Określ dziedzinę funkcji : f(x) = √x − 3
15 maj 17:51
kamikadze13542: √x−3≥0
x−3≥0
x≥3
Ja bym to taak zrobiła ale nie wiem czy dobrze
15 maj 17:53
J: | | 1 | |
Dobrze, a teraz ; f(x) = |
| . podaj dziedzinę |
| | √x−3 | |
15 maj 17:55
kamikadze13542: x≥3
15 maj 17:56
J:
Musze kończyć ... ponieważ pierwiastek jest w mianowniku , więc nie moze równac sie zero,
więc tym razem x > 3 ( x nie może równac sie 3)
15 maj 17:56