oblicz obwod i pole powierzchni
nenka25: prosze o pomoc,,,,,przekatne rombu maja dlugosc 10 i 20 cm oblicz obwod i pole powierzchni
rombu
15 maj 09:14
J:
| | 10*20 | |
Pole rombu P = |
| = 100 cm2 |
| | 2 | |
Długośc boku: 5
2 + 10
2 = a
2 ⇔ a =
√125 ⇔ a = 5
√5 cm
Obwód: O = 4*5
√5 = 20
√5 cm
15 maj 09:19
nenka25: dziekuje slicznie J
15 maj 09:59
nenka25: chyba musze jakis opis i rysunek do tego podstawic prawda?
15 maj 10:04
wredulus_pospolitus:
no dobrze by było

chociaż niekoniecznie −−− grunt to napisać wzory na pole rombu ... co do obwodu ... to rysunek
'sytuacyjny' raczej wskazany
15 maj 10:05
nenka25: to juz by chyba bylo za duzo jak bym jeszcze o to poprosila
15 maj 10:17
wredulus_pospolitus:
tak ... to jest stanowczo za dużo ... jeżeli nawet rombu narysować nie potrafisz (wraz z
przekątnymi i zaznaczeniem kąta prostego pomiędzy przekątnymi) to faktycznie 'noga' jesteś z
matematyki
15 maj 10:18
J: Chyba trzeba pomóc z rysunkiem, bo grzecznie prosi ..
15 maj 10:19
nenka25: nom niestety nie kazdy ma talent matematyczny nie ukrywam ze ja go nie mam i nie udaje ze wiem
skoro nie wiem a to chyba lepiej
15 maj 10:22
nenka25: :(
15 maj 10:22
15 maj 10:24
nenka25: no trudno dziekuje za to co mam
15 maj 10:25
nenka25: dziekuje
15 maj 10:27
J: Czwarty rysunek od lewej ... u Ciebie e = 10 cm oraz f = 20 cm
15 maj 10:34
nenka25: 
dziekuje
15 maj 10:40