proszę o uproszczenie
dogi0: | |
| |
| | e( (−ΔH)/RT1)+e( (−ΔH)/RT1)+...+e( (−ΔH)/RT1) | | −ln |
| | | | n | |
| |
15 maj 15:03
anonim:
jeżeli w sumie e
−ΔH/RT1 powtarza się n razy to
e
−ΔH/RT1 + e
−ΔH/RT1 + .......+ e
−ΔH/RT1 =
n*e
−ΔH/RT1
czyli
| | n*e−ΔH/RT1 | | −ΔH | | ΔH | |
mianownik = −ln |
| = −lne−ΔH/RT1 = − |
| = |
| |
| | n | | RT1 | | RT1 | |
zatem
| | | | ΔH | | RT1 | | RT1 | |
ułamek = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | R | | ΔH | | R | |
jeżeli w sumie e
−ΔH/RT1 powtarza się jakąś inną ilość razy to będzie trochę inaczej
ale musisz wiedzieć ile
15 maj 16:23
dogi0: a sorki źle napisałem powino być T1 T2 i tak aż do Tn
15 maj 16:59