f(x) = 1/4x^4 - x^3 + 3
qqq: Dana jest funkcja:
f(x) = 1/4x4 − x3 + 3
a) przedstaw charakterystykę monotoniczności oraz szkic wykresu tej funkcji.
b) czy i jakie punkty stacjonarne i ekstremalne ma ta funkcja
c) wyznacz przedział w którym funkcja maleje coraz szybciej
15 maj 16:07
J:
Policz pochodną.
15 maj 16:10
wredulus_pospolitus:
coś czuję że ktoś się obudził, że to zaraz sesja
15 maj 16:25
ciekawsky: f'(x)=x3−3x2
f'(x)=0
x2(x−3)=0
x=0 v x=3
rysujesz graf (ew. liczysz druga pochodna i (d2y)/(dx2)=0)
(3,−15/4) minpoint
(0,3) statpoint
15 maj 18:52