płaszczyzna
Ania: Napisz równanie płaszczyzny przechodącej przez punkt P(1,2,0) na której leży prosta dana w
postaci krawędziowej :
x−2y+z=0
y+3z−1=0
z góry dziękuje
15 maj 16:11
wredulus_pospolitus:
ale dziękujesz za co

za gotowca

wskazówka:
Istnieje tylko jedna płaszczyzna która, przechodzi przez 3 (niewspółliniowe) punkty
Wniosek do wskazówki:
Jeden punkt już masz (sprawdź czy nie leży na prostej), dwa pozostałe wybierz w dowolny sposób
z punktów leżących na prostej ... i już masz trzy punkty ... i co dalej
15 maj 16:21
Ania: może ktoś jednak pokaże mi tego rozwiązanie
15 maj 19:52
pigor: ..., lub np. tak : szukasz płaszczyzny spośród pęku płaszczyzn
w postaci :
x−2y+z+
α(y+3z−1)=0 i P=(x,y,z)=(1,2,0)∊ π ⇒ 1−2*2+0+
α(2+3*0−1)= 0 ⇒
⇒ −3+α= 0 ⇒
α=3 ⇒ x−2y+z+
3(y+3z−1)=0 ⇔ x−2y+z+3y+9z−3=0 ⇔
⇔
x+y+10z−3=0 − szukane
równanie płaszczyzny . ...
15 maj 20:36