trygonometria
David : Oblicz sinus kąta ostrego,dla którego tangens jest dwa razy większy od cosinusa, i oszacuj
miarę tego kąta z dokładnością do jednego stopnia.
15 maj 21:32
Eta:
α∊(0,90
o) , sinα∊(0,1)
| | sinα | |
tgα=2cosα ⇒ |
| =2cosα /*cosα≠0 |
| | cosα | |
sinα=2cos
2α ⇒ sinα= 2(1−sin
2α)
2sin
2+sinα−2=0 Δ= 1+16=17 ,
√Δ=
√17
| | −1+√17 | | −1−√17 | |
sinα= |
| v sinα= |
| <0 −−− nie spełnia warunków zadania |
| | 4 | | 4 | |
| | −1+4,1231 | |
sinα≈ |
| ≈ ......... ⇒ α≈ ........ odczytaj z tablic |
| | 4 | |
15 maj 21:50
5-latek: Witaj

A Dawid milczy jak zaklęty
15 maj 21:52
David : sinα ≈ 0,7887 to jest α=≈52 stopnie . Dziękuje serdecznie za pomoc
15 maj 22:06