matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
planimetria
matemax:
Na ramionach trapezu ABCD obrano punktu P i R tak, że trapez ABPR jest podobny do trapezu PRCD. Oblicz skalę tego podobieństwa oraz długość podstawy CD. (PR=5, AB=8)
15 maj 19:32
M:
6 paź 18:16
Jolanta:
AB
8
=
=k
PR
5
PR
=k
CR
CR=PR:k
8
CD=5:
5
25
CD=
=3,125
8
6 paź 21:06