trygonometria
vld: Wyznacz kat α ∊(0, 360), jeśli:
a) tgα=1 i cosα<0
Witam, mógłby mi ktoś powiedzieć czy istnieje jakaś jedna sprawdzona metoda na rozwiązywanie
tego typu zadań?
Zrobiłem to po swojemu:
1. tg>0 i cos<0 z tego wynika, że to 3 ćwiartka układu współrzędnych
2. tg45=1
3. No i teraz już bez jakiś oficjalnych zapisków, a po prostu próbowałem dopasować taki kąt z
trzeciej ćwiartki, żeby po redukcji wyszedł 45 no i po chwili wpadłem na taki kąt:
tg225=tg(2*90+45)=tg(45)=1, więc odpowiedzią jest 225
15 maj 18:28
vld: I jeszcze jedno:
Oblicz sume pierwiastków rownania należących do przedziału <0;6PI>
a) sinx = 0,9
Proszę o pomoc.
15 maj 18:35
vld: .
15 maj 19:52
Piotr 10: α=3150
15 maj 19:56
razor: tgα = 1, α ∊ (0, 2π)
| | π | | 3π | |
cosα < 0 − 2 lub 3 ćwiartka − α ∊ ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5π | |
mam zatem α = |
| + π = |
| = 225 st. |
| | 4 | | 4 | |
15 maj 19:56
vld: ?
15 maj 19:56
vld: Ok, dzięki, A co z tym drugim?
15 maj 19:57
ciekawsky: x=1.12+k2π
v
x=2.02+k2π
15 maj 19:58
ciekawsky: w radianach
15 maj 20:00
vld: A takie coś? cos2 22,5 − sin2 22,5
Tutaj może coś będzie ze wzoru cos2a = ..., ale jakoś nie mogę tego uprościć, żebym mógł z tego
wyliczyć jakąś konkretną liczbę.
15 maj 20:18
Piotr 10: cos2α=cos2α − sin2α
15 maj 20:20
vld: 
no tak...
15 maj 20:24
vld: Wystarczyło pomnożyć.
15 maj 20:24
vld: sin2=75
Można usunąć potęgę, żeby skorzystać ze wzoru sin(45+30)?
15 maj 20:33
Piotr 10: sin
275
0 , tak?
o ile sie nie mylę, ale to z pamięci
15 maj 20:34
vld: Oblicz.
a) sin2 75stopni
wynik to: √3+24
15 maj 20:36
ciekawsky: Piotr, z pamieci, serio?
Gratulacje
15 maj 20:37
vld: Ale jak doprowadzić do takiej postaci?
15 maj 20:37
Piotr 10: Najlepiej to sobie policzyć(pamiętaj nic na pamięć)
sin2750=sin2(45+300)
sin(α+β)=sinαcosβ+cosαsinβ, a więc
sin2(α+β)=(sinαcosβ+cosαsinβ)2
sin2(α+β)=[sin(α+β)]2
15 maj 20:38
Piotr 10: ciekawsky kiedyś liczyłem w zadaniu sin75
0 i jakoś tak zastało
15 maj 20:39
ciekawsky:
15 maj 20:42