Proszę o pomoc w zadaniu ;)
Parabol: Podaj tangens kąta nachylenia wykresu funkcji f(x)=3x do osi x. Wiedząc, że wykres funkcji g
powstaje z wykresu funkcji f w wyniku symetrii względem osi x, podaj tangens kąta nachylenia
wykresu funkcji g od osi x.
15 maj 11:17
J:
tg α = 3
| | √3 | |
dla g(x) tgβ = tg(90 + 60) = − ctg60 = − |
| |
| | 3 | |
15 maj 11:22
Nieuchwytny: Symetria względem OX −f(x)
15 maj 11:22
J: bzdury napisałem dla g(x) ...
| | 1 | |
dla g(x) tgβ = tg(90 +α) = − ctgα = − |
| |
| | 3 | |
15 maj 11:25
J: Ufff ... tak, jak napisałem jest dla symetrii wzgledem osi OY ..
15 maj 11:29