.
Agatka: Hej Prosiłabym o wytłumaczenie tych przykładów i pomoc o ich zrobienie , proszę was , pomóżcie
mi
Znajdź pierwiastki całkowite równania
a) x /−3 = −5 / x+2
b) x=5x+3/2x
c)x+1=2−2x/x−1
d)2x−2/x+2=x/x−1
e)6x−4/2−3x =−2x
f)6x+1=2/x
/ −ułamek
15 maj 19:51
Martiminiano: a)Możesz pomnożyć na krzyż z proporcji i później wszystko na jedną stronę i będzie równanie
kwadratowe.
b) Mnożysz przez 2x i przenosisz wszystko na jedną stronę i masz równanie kwadratowe.
c) Mnożysz przez (x−1), z lewej strony masz wzór skróconego mnożenia i później wszystko na
jedną stronę i równanie kwadratowe.
d)Znowu mozesz pomnożyć na krzyż, wszystko na jedną stronę i równanie kwadratowe.
e)Mnożysz przez (2−3x), później wszystko na jedną stronę i równanie kwadratowe.
f) Mnożysz przez x, na jedną stronę i równanie kwadratowe.
15 maj 20:45
15 maj 20:46
Martiminiano: I oczywiście zapomniałem, że do każdy przykład należy zacząć od wyznaczenia dziedziny!
15 maj 20:50