Wartośc bezwzględna
Radek: Wartość bezwzględna.
Witam mam taki przykład.
|x2−9|−|x2−4|=5
Z pierwszego wyszło:
x∊(−∞,−3>∪<3,∞)
Z drugiego wyszło:
x∊(−∞,−2>∪<2,∞)
Więc w jakich przedziałach rozwiązuje te równanie ?
Dziękuje za pomoc
15 maj 16:36
J: A skąd Ci wyszło z pierwszego ... x ∊ .... ?
15 maj 16:37
Radek: x2−9≥0
(x−3)(x+3)≥0
x=3 ⋁ x=−3
x∊(−∞,−3>∪<3,∞)
15 maj 16:39
Marcin:
15 maj 16:43
J:
A ... chodziło o przedziały rozwiązywania .. to masz ich 5: (−∞,−3) <−3,−2) <−2,2) <2,3) <3,+∞)
Albo graficznie: Ix2 − 9I = Ix2 − 4I + 5
15 maj 16:44
J: No właśnie ..
15 maj 16:45
Radek: Rozumiem, a od czego zależy to czy w tych przedziałach są te nawiasy domknięte czy otwarte ?
15 maj 16:55
J: Domykasz tak, aby ne "zgubić" żadnej wartości ...
15 maj 16:56
Radek: Hmyy wyszło mi rozwiązanie tylko x=2\\
1.(−∞,−3)
−x2−9+x2−4=5
Brak
2.<−3,−2)
−x2+9−x2+4=5
x=2 i x=−2
Nie jest rozwiązaniem w tym przedziale
3.<−2,2)
−x2−9+x2−4=5
Brak
4.<2,3)
−x2+9−x2+4=5
x=2 i x=−2
Więc 2 jest rozwiązaniem
5.<3,+∞)
x2−9−x2+4=5
Brak
Więc gdzie jest błąd ?
15 maj 17:18
PW: A nie wiem, czy nie można zrobić tego mniejszym wysiłkiem. Mamy sytuację
|a| − |b| = 5
przy założeniu, że
a − b = − 5.
Rzeczywiście, dla dowolnej x∊R jest
x2 − 9 − (x2 − 4) = − 5.
Pytają więc − kiedy
|a| − |b| = 5 = |−5| = | a − b |.
Czy wiadomo dla jakich a i b
|a| − |b| = | a − b | ?
15 maj 18:35