zespolone
enzo: Zadanie zespolone
(1) Przedstawić sin4 x za pomocą sinusów i cosinusów wielokrotności kąta x
(2) Wyrazić tg(6x) za pomocą funkcji tg(x) korzystając ze wzorów de Moivre'a
15 maj 00:03
razor: | | 1−cos2x | |
Nie wiem czy o to ci chodzi w 1) sin4x = (sin2x)2 = ( |
| )2 = |
| | 2 | |
15 maj 01:28
razor: skorzystałem z własności cos2x = 1 − 2sin2x = 2cos2x − 1
15 maj 01:29
Trivial:
razor, chodziło właśnie o to, ale chyba przy użyciu liczb zespolonych.
Sposób najmniej wymagający to skorzystanie z postaci wykładniczej sinusa.
| | 1 | |
sinx = |
| (eix − e−ix). |
| | 2i | |
| | 1 | |
sin2x = − |
| (e2ix + e−2ix − 2) |
| | 4 | |
| | 1 | |
sin4x = |
| (e4ix + e−4ix + 4 − 4e2ix − 4e−2ix + 2) |
| | 16 | |
| | 1 | e4ix + e−4ix | | 1 | e2ix + e−2ix | | 3 | |
= |
|
| − |
|
| + |
| |
| | 8 | 2 | | 2 | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= |
| cos(4x) − |
| cos(2x) + |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
15 maj 02:57