matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 27.9.2012
Zadania
Odp.
1
DZESEPPE:
dO sklepu przywieźiono 20 kg jakbłek, dwa dni później przywieziono ich 20 % mniej i jeszcze 1 kg. gruszek przywieziono 30 kg i przez 3 dni przywożono 10 % mniej gruszek w stosunku do
4
ulaa la :
wykaż że funkcja kwadratowa f(x)= 3x
2
jest rosnąca w zbiorze R+
2
Siewak:
sin
3
α − 3cos
3
α
3tgα = −2
5sinα − cosα
Znam wzory ale zupełnie nie wiem jak to ruszyć, pomożecie
?
2
marta:
wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc że przedłużenia przeciwległych boków przecinają się tworząc kąty :
6
marta:
oblicz długość boku kwadratu, wiedząc, że iloczyn (w cm) promienia okręgu wpisanego w ten kwadrat i promienia orkęgu opisanego na tym kwadracie jest równy 25
√
2
4
propopopo:
znaleźć dokładne wartości K, dla której linia y = X−K jest styczna do okręgu o równaniu (X−2) ² + (y +3)
2
= 4
5
Filip:
l
o
g
5
(
x
+
5
)
=
m
38
Adrian:
Rozwiąż nierówność: x
3
+6x
2
+11x+6>0
1
Marta:
z góry dzięki za odpowiedź
funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie całkowitej resztę z dzielenia tej liczby przez 3:
13
Filip:
4*2
(
x
−
3
)
=4
(
x
−
3
)
5
Mates:
√
x+1
−
√
9−x
=
√
2x−12
√
x
2
+32
−2
4
√
x
2
+32
=3
6
pigletek:
Nie umiem poradzic sobie z ta funkcja
29
Michał:
Przekształć wyrażenia tak, aby wykorzystując wzory Viete'a można było obliczyć wartość tych wyrażeń, że x
1
, x
2
to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego f(x)=
√
3
x
2
−(2
√
3
+1)x+
√
2
:
2
jacek:
2
2
m
+
1
sie robilo 2
2
m
* 2 ale nie pamietam co sie robilo z 2
2
m
−
1
0
lidka:
Marek obserwował dwa pociągi jadące w przeciwną stronę. Jednym z nich był pociąg osobowy, który jechał‚ 205 , drugi to pociąg towarowy, który poruszał się z prędkością 109 . Obliczył, że
1
lidka:
Oblicz długość boku c w trójkącie prostokątnym, w którym wymiary dwóch pozostałych boków wynoszą a: 38, b: 80.
10
adaś:
48
asia:
Coś tam wiem,ale nie do końca...
(2−x)
2
−5≥(x−
√
3
)
2
6
Mates:
(x−2)(x+3)>(x−2)(2x+5) Jak mam to zrobić? Mam to przez siebie wymnożyć czy jest jakiś szybszy sposób?
9
Andrzej:
Wykaż, że naturalna:
3
√
9+4
√
5
+
3
√
9−4
√
5
jedyne co zauważyłem to wzory skróconego mnożenia pod pierwiastkiem, jak się za to zabrać?
10
adaś:
6
dziwne:
Dana liczba całkowita podzielona przez 15 daje resztę 7. Jaką da ona resztę, jeżeli podzielimy tą liczbe przez 5? Jest jakis sposob zeby to policzyc ?
3
asfafds:
gdy mam logarytmy o tej samej podstawie to da się jakoś to podzielić? np.:
2
nielubie ronaldo:
Działka w kształecie prostokąta na planie w skali 1:5000ma Wymiary :3cm*5cm A)podaj wymiary tej działki w rzeczywistośći
6
pyśka:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x
2
− 4x −12. Wyznacz te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartość 9
3
Rock:
Prościutkie z funkcji, ale poległam..
Proszę pomóż ktoś jak i pokaż
2x
2
+ 3x +4
1
Tien:
Znaleźć cztery najmniejsze kolejne liczby naturalne, których suma jest podzielna przez 15 z jedną uwagą: nie zależy mi na rozwiązaniu, gdyż zadanie rozwiązałem a na zapisie tego
4
wojtas:
Rozwiąż równanie. Podaj krotność każdego pierwiastka. x
3
+3x
2
−4x=0
2
ona1:
Przedstawieniem wyrażenia 4−x2+2xy−y2 w postaci iloczynu to:
1
Mateusz :
a) ctgx = −1
4
wytrwaly:
1. Dany jest okrąg o
1
:x
2
+y
2
+6x+5=0 i okrąg o
2
:x
2
+y
2
−12x+8x+27=0 Oblicz współrzędne środka jednokładności i skalę jednokładności, w której obrazem okręgu o
1
jest okrąg o
2
.
9
Andrzej:
√
x+2
−
√
4x+1
=−1 z założeń x≥−0,25, następnie przeniosłem −1 na drugą stronę i
√
x+2
również. (dobrze zrobiłem
4
pigletek:
Wyznacz srodek ciezkosci trojkata prostokatnego rownoramiennego o ramieniu dlugosci 2.
14
ona1:
Wartość liczbowa wyrażenia (a
2
−16) (a+2) dla a=
√
2
wynosi:
5
gr:
Witam, W jednym z zadań należało użyć takiej zależności:
5
Szlag:
:::rysunek::: Planimetria
9
ona:
Rozkładając wielomian W(x)= x
3
− 2x
2
−9x+18 na czynniki liniowe otrzymamy wielomian:
4
Aga:
Oblicz:
2
Dominika:
Rzucamy dwa razy kostką. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A−suma oczek jest równa 8, B− iloczyn oczek jest równy 12. Oblicz prawd
1
KASKA:
Zdarzenia A i B zawarte są w tej samej przestrzeni zdarzeń elementarnych oraz P(A)=2/5 P(B)=4/5 i P(A∩B)=1/5 Oblicz P(A∪B)
1
KASKA:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie taka sama liczba oczek na obu kostkach?
7
ulka:
hej.. mam pare przykładów do zrobienia, w których trzeba zbadac monotonicznosc funkcji ( nauczycielka powiedziała ze najlepiej namalowac wykresy sobie, bo wtedy bedzie łatwiej) ale
0
KASKA:
Rzucono jednocześnie monetą i kostką sześcienną. a)Wypisz zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych tego doświadczenia.
4
Anua:
hej
Wyznacz równanie okręgu o środku S(3,1) stycznego do okręgu o podanym równaniu (rozpatrz dwa
1
KASKA:
Do 4 szuflad wrzucono 6 kul. Na ile sposobów można rozmieścić te kule ( kule i szuflady rozróżniamy)?
73
xyz:
Określ dziedzinę funkcji:
1
KASKA:
Ile liczb n− cyfrowych można utworzyć , wykorzystując wszystkie cyfry liczby 234 i n=3
8
KASKA:
Na ile sposobów może się ubrać kobieta , która ma 3 różne kapelusze 6 sukni i 4 pary butów?
1
Overplay:
Na ile sposobow mozna rozmiescic 6 osob w 4 dwuosobowych pokojach jezeli: a)kazdy pokoj musi byc zajety
2
Xin:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań:
11
Ratarcia:
Mógłby mi ktoś rozwiązać ten układ równań :
1
michal1103:
Wykaż, że
3
√
7+5
√
2
−
3
√
5
√
2
−7
=2
2
Morgan:
:::rysunek::: Powierzchnia tej bryły składa sie wyłącznie z trójkątów równobocznych kwadratów i sześciokąta
1
Lump:
Ile w 100m
2
miesci sie 1,5m
2
?
1
kaktus:
Mam pytanie , skad sie to wzieło
(to na czerwono) (Bardzo prosze o jakies rozpisanie)
2
Kulka:
Witam, bardzo proszę, czy mógłby ktoś w bardzo przystępny sposób wytłumaczyć mi jak naszkicować wykres funkcji wykładniczej?
4
Krystek:
a
2
+1
a+1
Wykaż, że jeśli a>0 , to
≥
a+1
2
1
Kamil:
3
x
*3
6
=2
x
*2
6
11
Sonka:
Nieumiem pole kwadratu ma 16 cm. ile ma obwud tego kwadratu jesli jego przekontna ma 4pierwiastkowane z
2
Crispi:
Potrzebuję szybko rozwiązania, niby nie trudne ale już zapomniałam po jakims czasie jak to się robiło: (3√2−1):(−2√2+3)=
8
Szlag:
:::rysunek::: Planimetria
1
monia:
objętość sześcianu wynosi 64cm
2
. Przekatna sześcianu ma długość?
0
0_0:
(3
√
2
−1):(−2
√
2
+3)
10
derq:
Rozwiąż nie równość wykładnicza
2
zadanie:
ile co najwyzej znakow mozna zakodowac w alfabecie Morse'a jesli znak kropki i kreski mozemy umiescic na co najwyzej czterech pozycjach?
3
michal1103:
4
√
14+6
√
5
*
√
3−
√
5
0
bazin:
3
√
8
2
Aga:
Trapez o kątach przy podstawie 30 i 45 jest opisany na okregu o promieniu R oblicz stosunek pola kola do pola trapezu.
2
1111:
wskaż postać iloczynową wielomianu P9X)=(1+x)(2x−5)−(5−2x)(x−2)
0
dorota:
jak obliczyc mediane gdy pierwsza liczba jest0 ,2 ,3 ,3 4, 7
20
adaś:
:::rysunek::: Mam problem ,mam określić zbiór wartości funkcji
1
sylwia345:
4x − 12
f) 5 −
= x
x
po wyliczeniu delta mi wychodzi −47 czyli ze nie ma rozwiazan ? a w podr. w odpowiedziach jest
7
rogal:
6 3 ∑ ∑ (2k−j) =
4
gość:
Skonstruuj trójkąt
1
rogal:
6 3
8
Szlagier:
:::rysunek::: zadanie z planimetrii
4
Szlagier:
:::rysunek::: zadanie z planimetrii
1
angiee:
log
4
1/16=
6
Ania:
Mam do rozwiązania taką nierówność: 2
2x
+10
x
>6
x
+15
x
1
angiee:
liczby dodatnie a b c spelniaja warunek: log
4
c=log
3
b=log
2
a=2 oblicz
√
abc
5
angiee:
log2 + log50 = ?
0
mixek:
Mam problem z pewnym zadaniem, którego treść brzmi następująco: Moment bezwładności poziomego jednorodnego pręta, względem osi prostopadłej do niego i
10
Ann:
Rozwiązaniem równania jest:
http://www.sendspace.pl/file/bb2da23b1153760a0678461
4
Ann:
Funkcja, której wykres znajduje się poniżej, przyjmuje wartości niedodatnie w przedziale:
2
Micz:
3x
4
/{1−x
1
0}dx=
8
Alois~:
1
Poparcie dla partii X w marcu 2008 wynosiło 24%, zaś we wrześniu 2008 było równe 30%. Partia X odnotowała wzrost poparcia o :
1
anna85:
zad 1.Dane są dwa przystające romby ABCD i DCEF o wspólnym boku DC długości 4cm. Miara kątów ostrych tych rombów jest równa ; kat ADC = kąt DCE = 45 stopni. Płaszczyzny zawierające te
2
studenciak:
Hej. Mam 5 przykładów do rozwiązania. Oczywiście spróbuję je rozwiązać osobiście przy pomocy
3
Zakłopotany:
Dla jakiej wartości parametru m l log lxl l = l log lml l ma 4 rozwiązania ?
5
Anna:
Bardzo łatwo oceniasz ludzi.Nie jestem bezmyślna ale po cieżkim wypadku.Niedawno nie umiałam sie podpisać bo nie pamietałam liter.Matematykę też muszę sobie przypomnieć,To forum wydawało
5
AB:
Rozłóż podane wyrażenie na czynniki: bc(b + c) + ca(c − a) − ab(a + b)
3
Skipper:
... oszacuj wartość log
5
3
? ... jest to "coś" pomiędzy 0 a 1 ... czyli "dodatni ułamek"
8
marta :
chłopaki a coś takiego
9
Tiamat:
Wyznacz dziedzinę:
1
Ola:
log
x
(30−4x−x
2
)=2 dla (x>0 i x różne niż 1)
5
Nas:
Całka niewymierna. Witam.
16
marta :
marta : liczba danych wyrazów ciągu an=1−1/4n jest równa A.2
18
marta :
proszę o pomoc
2
mark:
znajdz funkcje odwrotna do f(x)=1+2
x+3
2
maja:):
Adam miał w pierwszym semestrze z matematyki następujące oceny: 2,2,4,4,5,3,3. Średnia ważona, jeśli waga każdej z czterech początkowych ocen (z odpowiedzi) wynosiła 0,1,
71
pawel:
Rozwiąż równanie i wyznacz dziedzinę
1
maruda-chan:
Oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji w podanym przedziale: a) fx = −1/3 x2 + 2 x ∊<0;3>
1
maruda-chan:
Prosze o pomoc, mam to na jutro a srednio rozumiem o co w tym chodzi ^^
5
kaligula:
A = { x∊R : |x−1|>5 } B = { x∊R −x + x
2
≤0}