Rozwiąż nie równość wykładnicza
derq: Rozwiąż nie równość wykładnicza
3*9x+8*3x=3
27 wrz 16:51
derq: wiem ze trzeba użyć pomocniczą zmienna np t.
i dostajemy równanie:
t=3x
3* t2+8t =3
27 wrz 16:52
ZKS:
3x = t > 0
3t2 + 8t − 3 = 0
Licz Δ oraz t1 i t2.
27 wrz 17:01
derq: ok, dzięki. wychodzi głupia delta..
27 wrz 17:04
derq: a nie moja pomyłka sorki
27 wrz 17:05
ZKS:
Proszę.
27 wrz 17:06
derq: jeszcze ostatnie pytanie
gdy mamy
−3=3x to piszemy że x nalezy do zbioru pustego?
27 wrz 17:08
27 wrz 17:10
derq: to co wtedy piszemy?
27 wrz 17:12
asdf:
ZAŁOŻENIE! T > 0, CZYLI T
2 NIE NALEŻY DO ZBIORU, POZOSTAJE T
1!
Tu już dasz radę
27 wrz 17:12
derq: o dzieki

x= −1
27 wrz 17:13