Wyznacz ekstrema lokalne funkcji
studenciak: Hej.
Mam 5 przykładów do rozwiązania. Oczywiście spróbuję je rozwiązać osobiście przy pomocy
materiałów dostępnych na tej stronie i innych dostępnych materiałów ale bardzo mi zależy na
poprawnym rozwiązaniu zadania, staram się nauczyć tematu jako samouk bez nadzoru osoby
znającej temat − mam nie wiele czasu na naukę a nie chce popełniać błędów − z tego powodu
zamieszczam prośbę o rozwiązanie zadań. Przykłady:
1.
2.
f(x)=3x
4−24x
3+66x
2−72x+2 dla x∊R
3.
f(x)=ln(x
2+1)−x dla x∊R
4.
f(x)=lnx−x dla x∊(0,nieskończoność)
5.
| | 4 | |
f(x)=tgx− |
| x dla x∊(−n2, n2) |
| | 3 | |
27 wrz 12:59
studenciak: W pierwszym przykładzie wyskrobałem coś takiego...
f(x) =
1−x31+x2
f`(x) =
(1−x3)`(1+x2)−(1−x3)(1+x2)`(1+x2)2
f`(x) =
1`−x3 (1+x2)−(1−x3)1`+x21+44
f`(x) =
−3x2(1+x2)−(1−x3)+x2`1+x4
| | −3x2(1+x2)+2x | |
f`(x) = |
| |
| | 1+x4 | |
nie wiem czy cokolwiek wyżej jest dobrze zrobione i nie wiem co teraz zrobić...

może jest ktoś obtrzaskany w temacie i podpowie
27 wrz 15:22
PW: W mianowniku powinno być
(1+x2)2, to nie to samo co 1+x4.
Jeżeli nie ma innych błędów, to warunek konieczny istnienia ekstremum (zerowanie się pochodnej,
czyli w tym wypadku badasz, kiedy zeruje się licznik. I tak dalej (zerowanie się pochodnej nie
oznacza istnienia ekstremum w tym punkcie, jest on tylko "podejrzany"; dalej twierdzenie o
warunku dostatecznym).
27 wrz 15:41