matma
nielubie ronaldo: Działka w kształecie prostokąta na planie w skali 1:5000ma Wymiary :3cm*5cm
A)podaj wymiary tej działki w rzeczywistośći
B)ile metrów siatki potrzeba na ogrodzenie całej działki
C)ile hektarów ma działka
PROSZE O POMOC PONIEWAŻ JEST TO ZADANIE MI BARDZO POTRZEBNE
DLA FANÓW CRYSTIANO RONALDO JAK MI POMOZECIE TO MOŻE GO POLUBUIE PROSZE
27 wrz 19:58
dero2005:

a = 5 cm
b = 3 cm
wymiary w skali 1:5000
a
r = a*5000 = 5*5000 = 25000 cm = 250 m
b
r = b*5000 = 3*5000 = 15000 cm = 150 m
wymiary rzeczywiste
Obwód
O = 2(a
r + b
r) = 2(250+150) = 2*400 = 800 m (tyle siatki potrzeba)
Pole działki
P = a
r*b
r = 250*150 = 37 500 m
2
ponieważ 1 ha = 10 000 m
2
27 wrz 20:30
nielubie ronaldo: podziekowania dla DERO2005
27 wrz 20:46