Wartość liczbowa wyrażenia (a^2-16) (a+2) dla a=p{2} wynosi:
ona1: Wartość liczbowa wyrażenia (a
2−16) (a+2) dla a=
√2 wynosi:
Prosze bardzo o pomoc
27 wrz 19:03
ICSP: tak trudno pod a wstawić liczbę √2?
27 wrz 19:05
ona1: ale wlasnie pozniej nie wiem jak sie liczy pierwiastki jako poprostu 2
27 wrz 19:15
ICSP: (√2)2 = 2 − cała filozofia
27 wrz 19:16
Saizou : W(√2)=((√2)2−16)(√2+2)=(2−16)(√2+2)=−14(√2+2)
27 wrz 19:17
ona1: Przedstawieniem wyrażenia 4−x2+2xy−y2 w postaci iloczynu to:
27 wrz 19:26
ICSP: (2 − x + y)(2 +x − y)
27 wrz 19:31
ona1: to jest rozwiazanie

to zle
27 wrz 19:34
Piotr:
czemu źle ? masz iloczyn i po wymnozeniu wychodzi wyjsciowe wyrazenie...
27 wrz 19:38
ona1: A.((x−y)−2)((x−y)+2)
B.((x−y)−2)2
C. −((x−y)−2)((x−y)+2)
D.((x−y)+2)2
27 wrz 19:44
Piotr:
to jak masz podane odpowiedzi to sobie sprawdz, ktore jest poprawne
27 wrz 19:46
ICSP: w takim razie odp C :
−((x−y) − 2)((x − y) + 2) = − ((x−y)2 − 22) = −(x2 − 2xy + y2 − 4) = 4 − x2 + 2xy − y2
jak nie masz pomysłu to zawsze możesz wymnożyć po prostu wielomiany które są w odpowiedziach i
sprawdzić który będzie pasował.
27 wrz 19:46
ona1: a jak mam to sprawdzic xd
27 wrz 19:46
Piotr:
ICSP juz odpowiedzial
27 wrz 19:47
ona1: ale zrobiles to od tyłu xd
27 wrz 19:48