Wymiekam
Szlag:

Planimetria
w trojkacie ABC : XY||AB. Pole trojkata XYC jest rowne 4cm2 , a pole trapezu wynosi
12cm2.wyznacz dlugosc odcinka AX, wiedzac ze CX wynosi 5 cm.
Doszedlem do tego ze trojkat ABC ma 16 cm 2 i podobienstwo wynoci 4
tylko niewiem ajk to wykorzystac. prosze o jakas podpowiedz
27 wrz 16:58
Janek: ABC = 16 cm 2
CXY = 4 cm 2
k = 4
wiec CX = 5
a Xa = 20 bo 5 * 4 tyle daje
27 wrz 17:15
Szlag : nie moze wyjsc 20 wtedy ten trojkat bylby chyba o wiele za duzy
w odpowiedziach pisze 10 czyli tak jakby CA = CX =5 i Xa =5 tylko jak to rozpisac zeby tyle
wyszlo
27 wrz 17:17
Szlag : nie moze wyjsc 20 wtedy ten trojkat bylby chyba o wiele za duzy
w odpowiedziach pisze 10 czyli tak jakby CA = CX =5 i Xa =5 tylko jak to rozpisac zeby tyle
wyszlo
27 wrz 17:17
Szlag: pomoze ktos chociaz troche
27 wrz 18:15
ICSP: Napiszę Ci to tylko daj mi chwilkę.
27 wrz 18:21
ICSP: Z danych mam :
P
ΔXYC = 4cm
2
P
trapezu ABXY = 12cm
2
zatem P
ΔABC = 12cm
2 + 4cm
2 = 16cm
2
ale wiemy że :
Δ
XYC ≈ Δ
ABC z cechy kkk (rozpisz dokładniej dlaczego są podobne)
zatem :
ale wiemy przecież że :
| PΔXYC | | 4 | | 1 | |
| = k2 ⇒ |
| = k2 ⇒ k = |
| (skala podobieństwa jest zawsze |
| PΔABC | | 16 | | 2 | |
dodatnia)
zatem :
27 wrz 18:26
Szlag: bardzo dziekuje za to odpowiedz
27 wrz 18:32
pigor: ... , otóż, jak na mój ...

gust z warunków zadania i tw. o
stosunku figur podobnych, jeśli
k − skala podobieństwa, to
| 4 | | 4 | | 1 | |
| = |
| = |
| =(12)2= k2 ⇒k=12, zatem z własności podobieństwa |
| 12+4 | | 16 | | 4 | |
| |cx| | | 5 | | 1 | |
| = k ⇔ |
| = |
| ⇔ |ax|+5= 10 ⇔|ax|= 5, a więc na pewno |
| |ca| | | |ax|+5 | | 2 | |
w odpowiedzi jest długość |ax| , bo może jest to
|ac|= 5+5=
10 
. ...
27 wrz 18:34