Dla jakiej wartości parametru m .... (logarytmy, wartość parametru m)
Zakłopotany: Dla jakiej wartości parametru m l log lxl l = l log lml l ma 4
rozwiązania ?
27 wrz 12:58
pigor: ... otóż np. tak : z definicji modułu (wartości bezwzględnej)
i logarytmu dane równanie jest określone (ma sens) w zbiorze
D=R−{0},
a wtedy :
l loglxl l= l loglml l ⇔ log|x|= log|m| ∨ log|x|= −log|m| ⇔
⇔ |x|= |m| ∨ log|x|= log|m|
−1 ⇔ [x= m ∨ x= −m ∨ |x|=|m
−1| ⇔
⇔ x=m ∨ x= −m ∨ x=m
−1 ∨ x= −m
−1 ⇔
x∊{m,m,m−1,−m−1},
a więc istnieją takie 4 pierwiastki ⇔
m∊R−{0} . ...
27 wrz 13:21
PW: Za szybko. Co będzie dla m=1 lub m=−1?
27 wrz 15:33
pigor: ... . racja, tak, dla m=±1 mamy x=0 , więc jeszcze te m trzeba "wyrzucić" z R .
27 wrz 18:46