oblicz długość boku kwadratu, wiedząc, że iloczyn (w cm) promienia okręgu wpisanego w ten
kwadrat i promienia orkęgu opisanego na tym kwadracie jest równy 25√2
prosze o zrobienie i wytłumaczenie

| 1 | ||
R= | a√2 (połowa przekątnej) | |
| 2 |
| 1 | ||
r= | a | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
a* | a√2=25√2 /:√2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | |
a2=25 | |
| 4 |
| a√2 | ||
R= | ||
| 2 |
| a | ||
r= | ||
| 2 |
| a√2 | a | a2√2 | ||||
R*r= | * | = | zatem:
| |||
| 2 | 2 | 4 |
| a2√2 | 4 | |||
25√2= | /* | |||
| 4 | √2 |
.

.