zbiór wartości
adaś:

Mam problem ,mam określić zbiór wartości funkcji
według mnie jestem pewny że taki zbiór jest prawidłowy jest zbiór (−1;0)U(0;2),czy to prawda?
Odpowiedz która niby jest prawdidłowa to odpowiedź (−1,2>, po pierwsze dlaczego nawias
domkniętu przy dwójce ,po drugie skoro zero nie należy do zbioru wartości to nie może się ono
znaleźć w zbiorze (−1,2> a ewidentnie się znajduje, no szlak mnie trafi jeżeli jest to
poprawny zbiór<zły>
27 wrz 16:30
konrad: 0 należy, patrz x=3
27 wrz 16:38
konrad: z kolei o ile w x=1 f. nie przyjmuje żadnej wartości to dla argumentów od 1 tam do iluś (2
pewnie) już przyjmuje tą dwójkę zatem ona również należy do ZW
27 wrz 16:40
adaś:
nie rozumiem , bym źle zaznaczył odpowiedź ponieważ wyraźnie widać że zero nie należy,
może ja źle interpretuje , kiedy punkt należy na wykresie a kiedy nie? Dlaczego −1 nie należy
a 0 już należy

Pomocy
27 wrz 16:54
konrad: powiedziałem, spójrz na x=3
27 wrz 16:57
Bogdan:

Wyobraź sobie, że rzucasz każdy punkt wykresu prostopadle na oś y (czerwone strzałki
ilustrują kilka rzuconych punktów).
Określ przedział na osi y zawierający wszystkie rzucone na tę oś punkty wykresu funkcji.
Ten przedział to zbiór wartości funkcji.
27 wrz 17:08
adaś: dziękuje Bogdan, dziedzina to by była (−2;3> \ {0} ,tak?
27 wrz 17:26
adaś: proszę o reakcję
27 wrz 17:35
konrad: ...\{0,2}
27 wrz 17:36
Bogdan:
Dziedzina patrząc na Twój rysunek: x∊(−2, 0)∪(0, 1)∪(1, 3>
Określamy ja podobnie, jak zbiór wartości funkcji, czyli przez prostopadłe rzucenie
wszystkich punktów wykresu na os x.
Na moim rysunku nie zaznaczyłem pustym kółeczkiem punktu (1, 2), który nie należy
do wykresu funkcji
27 wrz 17:47
adaś: skoro do dziedziny zero nie należy, to nadal nie rozumiem dlaczego zero należy do ZW , jaki
wpływ ma ta trójka?
27 wrz 17:58
konrad: bp dla x=3 wartość funkcji wynosi 0, zatem należy ono do ZW
27 wrz 18:01
asdf: zamalowane kółko jest przy trójce
27 wrz 18:01
adaś:
ahaa, a gdyby trójki nie było w ogóle na osi OX to zero by nie należało ?
27 wrz 18:04
konrad: trójka zawsze będzie na osi x tak jak każda inna liczba

jeżeli trójka by nie należała do dziedziny, czyli byłoby kółeczko niezamalowane, to wtedy 0 by
nie należało do ZW
27 wrz 18:06
adaś:
no właśnie gdyby była trójka niezamalowana to zero by nie należało do ZW,
ale co z argumentem 1, 2, 2,5 ,
wtedy one by należały i dla np. x=2,5 wartość by wynosiła 0, prawda?
27 wrz 18:10
konrad: nie, dla x=2,5 y=1
27 wrz 18:15
adaś: aha rozumiem dziękuje za wsparcie
27 wrz 18:17
adaś: a dla argumentu 2 wartość jest 2 prawda?
27 wrz 18:24
adaś:
mam rację?
27 wrz 18:31
konrad: ta
27 wrz 18:32