układ równań z parametrem m
Xin: Dla jakich wartości parametru m rozwiązanie układu równań:
spełnia warunek:
x≥2 i y≥−1?
Mnie wyszło, że dla m≥0, a odpowiedzi podają, że dla m=0. Czy ktoś mógłby mi proszę
wytłumaczyć, jak to należy poprawnie rozwiązać?
27 wrz 17:37
Trivial:
Odejmując równanie pierwsze od drugiego mamy:
x = 2−m2.
Odejmując 2 razy równanie pierwsze od drugiego mamy:
−y = 3−2(m2+1)
y = 2m2−1
Rozwiąż teraz 2−m2 ≥ 2 oraz 2m2−1 ≥ −1 i gotowe.
Z pierwszego wychodzi −m2 ≥ 0 → m = 0
Sprawdzamy, czy m działa w drugiej nierówności:
2*0 − 1 ≥ −1 OK.
27 wrz 17:47
Xin: aaaa, dobrze, już rozumiem! Dzięki!
27 wrz 18:39