Dziedzina
Tiamat: Wyznacz dziedzinę:
f(x) = 2 −
√4x2 − x4x−1
zał: x−1≠0
x≠1
(4x
2 − x
4)(x−1) ≥0 x≥1
x(4−x
2) ≥ 0
x=0
Δ=16
√Δ = 4
x
1=2
x
2 = −2
I mój problem jak to zapisać?Tj odpowiedź:c
27 wrz 11:11
Ajtek:

(4x
2−x
4)(x−1)≥0
x
2(4−x
2)(x−1)≥0
x
2(2
−x)(2+x)(x−1)≥0
−x
2(−2+x)(2+x)(x−1)≥0
Dziedzinę odczytaj z wykresu.
27 wrz 11:21
Tiamat: x∊(−∞, −2) u [1,2)
27 wrz 11:23
Ajtek:
Złe nawiasy.
27 wrz 11:24
Tiamat: Hmmm
x∊{−∞,−2} u [1,2}
27 wrz 11:31
konrad: {} takimi nawiasami się nie oznacza przedziałów
27 wrz 11:32
konrad: plus jeszcze trzeba 0 wziąć pod uwagę
27 wrz 11:34
Tiamat: Omg, nie wiem jakie to mają byc nawiasy...
x∊(−∞,−2]u
27 wrz 11:38
Tiamat: Gdybym wiedziała, to bym się przecież nie pytała, a takie strzelanie jest według mnie trochę
bez sensu...
27 wrz 11:42
krystek: Popatrz uważnie gdzie masz wartości ≥0
27 wrz 11:49