matematyka, własności funkcji, poziom rozszerzony
Marta: z góry dzięki za odpowiedź

funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie całkowitej resztę z dzielenia tej liczby przez 3:
f(−25) , f(−121)
27 wrz 21:43
Mila: −25:3=−8 +reszta (−1)
f(−25)=−1
f(−121)=−1
27 wrz 21:57
Krzysiek : MIla . Trzeba zrzucic to na garb ze jest juz wieczor i mozg juz tak nie pracuje jak powinien
. Powinno byc tak −25:3=−9 i reszty 2 bo twierdzenie o reszcie mowi ze reszta z dzielenia
liczby calkowitej a przez liczbe calkowita b musi byc liczba naturalna mniejsza od wartosci
bezwzglednej liczby b.Tak samo −121:3=−41 i reszty2 Wiec f(−25)=2 i f(−121)=2 Pozdrawiam .
28 wrz 11:08
Mila: Tak, masz rację, jestem niedouczona w tym zakresie.Pozdrawiam.
Martę przepraszam.
28 wrz 17:11
28 wrz 17:26