Dzielenie liczby
dziwne: Dana liczba całkowita podzielona przez 15 daje resztę 7. Jaką da ona resztę, jeżeli podzielimy
tą liczbe przez 5? Jest jakis sposob zeby to policzyc ?
27 wrz 20:23
AC:
x = 15k +7 = 5*(3k + 5) + 2
czyli reszta jest 2 z dzielenia przez 5
27 wrz 20:33
Eta:
k€C
x= 15k+7 = 15k+5 +2= 5*(3k+1)+2 −−− reszta
27 wrz 20:33
Eta:
@
AC wkradł Ci się ....... chochlik
27 wrz 20:35
AC:
Wow!
zamiast 5 miało być 1.
27 wrz 20:37
dziwne: a co zrobić jeżeli będziemy musieli policzyć dla większej liczby od 5, np. 8? wtedy mi się tak
ładnie nie rozłoży, wytłumaczy ktoś ?
27 wrz 20:39
dziwne: bo jak bd mial np 20 da reszte 4 i jaka da reszte jak podziele przez 4 to wtedy .
x=20k+4=4(5k+1) wiec reszta =0 , a co kiedy nie rozlozy mi sie tak latwo ?
27 wrz 20:42