Jest ktoś dobry z fizyki?
mixek: Mam problem z pewnym zadaniem, którego treść brzmi następująco:
Moment bezwładności poziomego jednorodnego pręta, względem osi prostopadłej do niego i
przechodzącej przez jego środek, wynosi I=0,002kg*m2 . W pewnej chwili ten nieruchomy pręt
mogący swobodnie obracać się wokół osi, w odległości l=0,3m od niej, wbija się śrut o masie
m=0.005kg z prędkością v=60m/s prostopadła do pręta. Oblicz prędkość kątową pręta po wbiciu
się śrutu.
Wymyśliłem to tak, że L1=L2
L1=Iw
L2=mlV
po przekształceniu
mlVI=w
i wychodzi 45
a powinno wyjść 4,4 rad/s
ma moze ktoś pomysł jak ugryźć te zadanie?
27 wrz 15:37