Całka niewymierna.
Nas: Całka niewymierna.
Witam.
Jak obliczyć taką całkę:
∫ 3√x \ 3√x + √x dx
Mnie wychodzi tak:
6∫ ( 3√t6 \ 3√t6 + √t6 )t5dt
6∫ (t2 \ t5 )t5dt
6∫ t2 dt
W odpowiedziach jest zupełnie inaczej.
27 wrz 10:48
konrad: | | 3√x | |
tam jest |
| ? jeżeli tak to ja osobiście bym to całe zamienił do postaci xa |
| | 3√x+√x | |
27 wrz 11:02
Nas: W kursie który przerabiam dzieli się wielomiany. Wynik z kursu i z programu derive na to
wskazują ja nie widze gdzie tu miało by nastąpić dzielenie.
Wynik z kursu i programu:
65(6√x)5 − 32(6√x)4 + 2(6√x)3 − 3(6√x)2 + 66√x − 6ln|6√x +1|+C
27 wrz 11:09
27 wrz 11:21
Mila: 3√x=
6√x2
√x=
6√x3
| | 6√x2 | | 1 | |
∫ |
| dx= [6√x=t; |
| x−5/6dx=dt; dx=6t5dt] |
| | 6√x2+6√x3 | | 6 | |
| | 1 | |
t5 : (t+1)=t4−t3+t2−t+1− |
| |
| | t+1 | |
| | 1 | |
cd..=6∫(t4−t3+t2−t+1− |
| )dt= |
| | t+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=6( |
| t5− |
| t4+ |
| t3− |
| t2+t−ln|t+1|)= podstaw za t i dokończ |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | |
27 wrz 16:09
Mila: /
27 wrz 21:16