Wykaż, że naturalna
Andrzej: Wykaż, że naturalna: 3√9+4√5+3√9−4√5
jedyne co zauważyłem to wzory skróconego mnożenia pod pierwiastkiem, jak się za to zabrać?
27 wrz 20:26
Godzio: | | 1 + √5 | |
Chodzi Ci o inne rozwiązanie niż zobaczenie, że 9 + 4√5 = (√5 + 2)2 = ( |
| )6 ? |
| | 2 | |
27 wrz 20:30
27 wrz 20:32
ICSP: Witaj
Godziu
27 wrz 20:33
Andrzej: skąd się wziął ten pierwiastek do 6 ? i do czego to ma służyć?
27 wrz 20:33
Godzio: Do spierwiastkowania, tak mi jakoś wpadło

Ale lepiej tak jak
ICSP sprowadził
27 wrz 20:36
Godzio:
Pokażę nieco inny sposób, bez myślenia
27 wrz 20:37
Godzio:
Oznaczmy: a = 9 + 4√5, b = 9 − 4√5, zauważmy, że
a * b = 81 − 80 = 1
a + b = 18
3√a + 3√b = x /3
a + 33√a2b + 33√ab2 + b = x3
a + b + 33√ab(3√a + 3√b) = x3
18 + 33√1 * x = x3
x3 − 3x − 18 = 0
Pozostaje nam takie równanie do rozwiązania, oczywiście x ≥ 0, więc ujemne rozwiązanie (o ile
takie będzie) odrzucamy
27 wrz 20:40
Andrzej: to co napisał ICPS −−> nie wiem co dalej z tym robić

odnośnie wersji bez myślenia −−>dzięki
27 wrz 20:47
Andrzej: *ICSP
27 wrz 20:47
PW: Podam ładny sposób sprawdzający się w tego typu zadaniach.
Łatwo zauważyć, że jeden z dodawanych pierwiastków jest odwrotnościami drugiego, np.
tak więc badana suma ma postać
przy czym
(1) 2 < x <3
(bo 8 <9+4
√5<27),
a więc
Po dodaniu stronami (1) i (2) otrzymamy
co oznacza, że jedyną możliwością, aby badana suma była liczbą naturalną, jest
Rozwiązanie tego równania daje
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x = |
| (liczba za mała, nie spełnia warunku (1)) lub x = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Pozostaje sprawdzić, czy rzeczywiście wyliczona x jest równa podanej w treści zadania, bo tego
nie widać (!), to znaczy, czy
Podniesienie obu stron do trzeciej potęgi daje tożsamość (tego nie piszę, bo łatwe), co kończy
dowód, że badana suma jest równa 3.
| | 3+√5 | |
Trzeba dodać, że |
| jest właśnie rozwiązaniem równania trzeciego stopnia, które |
| | 2 | |
podał
Godzio, tylko jak je rozwiązać?
29 wrz 11:43
ICSP: w(3) = 0
29 wrz 12:36
PW: Tak, moje ostatnie zdanie jest niepotrzebne, wyłączyła mi się uwaga. U Godzie x oznacza badaną
sumę, a nie x, o którym ja pisałem. Równanie Godzia jest łatwe do rozwiązania, a więc sposób
jest bardzo dobry − od razu pokazuje, że suma jest równa 3.
29 wrz 12:57