Nieumiem
Sonka: Nieumiem
pole kwadratu ma 16 cm. ile ma obwud tego kwadratu jesli jego przekontna ma 4pierwiastkowane z
2
?
prosze o odpowiedz poniewarz nieumiem zrobic tego zadania
jest na ocene celujacom.

buziaki buziaki
27 wrz 17:06
Saizou : P=16 cm2
P=a*a=a2
16=a2
a=4
Ob=4a=4*4=16
27 wrz 17:07
Sonka: skoro przekantna ma 4pierwiastkowane z 2 to jak obwud ma mniec 16 ? to chyab jest 16 razy
mniejsze
27 wrz 17:09
Saizou : przekątna "d" ma dł. 4√2, a przekątna wyraża się wzorem d=a√2, jak nie wierzysz to wylicz z
Pitagorasa, zatem OB=4a=16 cm
27 wrz 17:13
Szlag : mojej kolerzance wychodzi 16 pierwiastkowane z 2 a nie jakies 16 jak obod moze mniec tyle co
pole lol
27 wrz 17:20
Szlag : hahahahaha
wez sie ogarnij nawet pisac nie umiesz poprawnie a SAIZOU dobrze policzyla
27 wrz 17:21
Saizou : policzyŁ
27 wrz 17:23
Saizou : Sonka no to policz Ob i Pole kwadratu o boku 4
27 wrz 17:24
Sonka: wezcie oco wam chodzi przeciez pole to nie obwud
27 wrz 17:26
Saizou : ale P=a2
OB=4*a
dla a=4 obliczam
P=42=4*4=16
OB=4*4=16 cm
Pole i obwód są sobie równe w tym wypadku
27 wrz 17:30
konrad: nie wiem czy w ogóle można mówić, że pole jest równe obwodowi, bo to w końcu dwie różne
wielkości
27 wrz 17:32
konrad: ale tak czy siak Saizou Ci dobrze mówi, a jak się nie podoba rozwiązanie to sobie rób sama...
27 wrz 17:33