Układ równań
Ratarcia: Mógłby mi ktoś rozwiązać ten układ równań :
y= −2x−9
√(x+5)2 + (y−1)2 = √20 ?
27 wrz 17:34
ICSP: drugie do kwadratu i później podstawiasz z pierwszego y do drugiego. Otrzymujesz równanie
kwadratowe które liczysz np za pomocą delty.
27 wrz 17:36
Ratarcia: ja to wszystko wiem, tylko wychodzi mi ujemna delta i chciałam zobaczyć czy komuś z
forumowiczów też taka wychodzi.
27 wrz 17:37
Ratarcia: ja to wszystko wiem, tylko wychodzi mi ujemna delta i chciałam zobaczyć czy komuś z
forumowiczów też taka wychodzi.
27 wrz 17:39
ICSP: pff nawet delty nie trzeba liczyć xD
27 wrz 17:39
27 wrz 17:39
Ratarcia: dlaczego ?
27 wrz 17:39
ICSP: (x+5)2 + (y−1)2 = 20
wstawiając :
(x+5)2 + (−2x − 10)2 = 20
5 * (x+5)2 = 20
(x+5)2 − 22 = 0
(x+5−2)(x+5+2) = 0
(x+3)(x+7) = 0
x = −3 v x = −7
i odpowiednio
y = −3 v y = 4
27 wrz 17:41
ICSP: takie o rozwiązanie w pamięci więc z pominięciem wielu podstawowych działań. Jak chcesz aby
nauczyciel/ka sie nie przyczepiła to musisz to troszkę rozpisać
27 wrz 17:42
Ratarcia: skąd to 5* (x+5)2 ?
27 wrz 17:44
ICSP: (−2x − 10)2 = 4 * (x+5)2
27 wrz 17:44
Ratarcia: aaaaaaaaaaaaa ! już kapuje. Dzięki wielkie ICSP
27 wrz 17:47