Równanie i dziedzina
pawel: Rozwiąż równanie i wyznacz dziedzinę
√x2+5=3
Czy D=R tak ?
A za równanie nie wiem jak się wziąć Help
27 wrz 00:22
Ajtek:
Tak, w tym wypadku.
Liczba po prawej stronie jak i po lewej jest >0, zatem obustronnie do kwadratu i ognia

.
27 wrz 00:23
ICSP: dziedzina

skoro obydwie strony są dodatnie to możesz podnieść równanie do kwadratu.
27 wrz 00:24
Ajtek:
Pierwszy

.
27 wrz 00:24
ICSP: Gratuluje
27 wrz 00:25
Ajtek:
Udało mi się raz chociaż. Ale marna to pociecha, wszak to "nie wielomian"

.
27 wrz 00:27
ICSP: oj tam oj tam

Postanowiłem ze już nie będę rozwiązywał wielomianów. Od teraz będę dawał wskazówki
27 wrz 00:28
pawel: jak obustronnie do kwadratu nie czaje

podzielić przez pierwiastek
27 wrz 00:30
Ajtek:
Aha, czyli takich małych Cardano chcesz stworzyć...
To tak do "Gawęd matematycznych Bogdana Misia" nawiązanie

.
27 wrz 00:30
Ajtek:
Podnieś do kwadratu obie strony

.
27 wrz 00:31
pawel: no to nie jest wielomian

hehe
27 wrz 00:31
ICSP: a = b // podnoszę obustronnie do kwadratu :
a
2 = b
2 // oczywiście przy założeniu że a oraz b są tych samych znaków (w twoim przypadku to
założenie jest spełnione bo obydwa są dodatnie
27 wrz 00:31
ICSP: Nie chcę nikogo tworzyć [C{Ajtku]]. Teraz będę im wmawiał że najlepsza i jedyna drogą
rozkładania wielomianu jest twierdzenie Bezout'a połączone ze schematem Hornera.
27 wrz 00:32
Ajtek:
Jak podniesiesz do kwadratu, to otrzymasz wielomian stopnia drugiego
27 wrz 00:32
Ajtek:
Bo to jest podstawa. Schematu Hornera nie pamiętam za bardzo, ale twierdzenie Bezouta to dla
mnie podstawa

.
27 wrz 00:33
pawel: no to chyba tak
x
2+25=9
x
2=16
x=4 i x=−4
27 wrz 00:34
ICSP: nie tak

ile to jest :
(
√x2 + 5)
2
27 wrz 00:35
pawel: nie źle
x
2=−16
więc bd sprzeczne
27 wrz 00:36
Ajtek:
No i mnie ubiegł
27 wrz 00:36
ICSP: nadal nie
27 wrz 00:36
pawel: aaa kurde no tak juz wiem
27 wrz 00:37
pawel: ale zaraz mam tu zastosować wzór skróconego mnożenia ?
27 wrz 00:39
ICSP: to pytanie jest podchwytliwe :
Odp. Tak, ale to nie będzie wzór (a+b)
2 tylko a
2 − b
2
27 wrz 00:40
Ajtek:
(√x2+5)2=32
x2+5=9
rozwiąż to.
27 wrz 00:42
ICSP: grrrr
27 wrz 00:42
Ajtek:
Sorki
ICSP kodowałem to w tym samym czasie
27 wrz 00:43
pawel: No wiem wiem juz to zaczaiłem Dzięki

hihi
x
2+5=9
x
2=4
x=2 i x=−2
27 wrz 00:46
ICSP: ale i tak nie powinieneś wrzucać prawie gotowca
27 wrz 00:49
pawel: A coś takiego bo tu już z kwadratem nie da rady
x2*(x+7)=0
x3+7x2=0
27 wrz 00:50
ICSP: a*b = 0 ⇒ a = 0 v b = 0
27 wrz 00:50
Ajtek:
Rozpędziłem sie

.
To wielomian, ja w to nie wchodzię.
ICSP jest na posterunku

.
27 wrz 00:52
pawel: chłopaki nie dam rady jakaś większa podpowiedz
27 wrz 00:55
Ajtek:
Tylko taka:
a*b+a*c=a*(b+c)
Ja już się nie odzywam więcej.
27 wrz 00:59
ICSP: to patrz :
x
2011 * (x
3 + 8) = 0
a * b = 0 ⇒ a = 0 v b = 0
zatem
x
2011 * (x
3 + 8) = 0 ⇒ x
2011 = 0 v x
3 + 8 = 0 ⇒ x = 0 v x = −2
wymyśliłem przykład PODOBNY (nie ten sam) do twojego i go rozwiązałem. Teraz ty powinieneś bez
problemu zrobić swój
27 wrz 01:00
ICSP: Ajtek co to za rada

Doprowadzi go do początku
27 wrz 01:01
Ajtek:
ICSP ten Twój przykład to
KOSMOS jest

.
I masz błąd

.
27 wrz 01:03
Ajtek:
Nie masz błedu jednak

.
27 wrz 01:03
pawel:
No tyle to ja zrobiłem ale co dalej z tym ehhh

x
3+7x
2=0
27 wrz 01:04
Ajtek:
Rada jak rada, nie chciałem sie bawić w "iksy". Niech mysli

.
27 wrz 01:04
27 wrz 01:04
ICSP: a czy ktoś ci to każe wymnażać ?
Spójrz na mój przykład. Czy ja to wymnożyłem ?
27 wrz 01:05
Ajtek:
to to inaczej:
a
m*a
n=a
m+n
Lepiej
27 wrz 01:05
pawel: No to czyli:
x3=0 i 7x2 =0
27 wrz 01:06
pawel: aaaa no teraz tak
27 wrz 01:07
ICSP: nie wymnażaj

Wróć do całkowitego początku
27 wrz 01:07
Ajtek:
Zauważ, że to jest rozwinięcie tej wypowiedzi

.
Ty wiesz o co mi chodzi i ja wiem, ale niestety gimnazjum robi swoje
27 wrz 01:08
ICSP: no ale nawet na logikę

Masz iloczyn dwóch liczb. Pytasz się więc kiedy będą one równe 0. Odpowiedź to wtedy kiedy albo
pierwsza będzie równa 0 albo druga będzie równa 0. Innej opcji nie ma. To całkowita podstawa w
rozwiązywaniu równań wielomianowych.
27 wrz 01:11
pawel: Teraz dobrze

x
2=0 x+7=0
x=0 i x=−7
27 wrz 01:13
ICSP:
27 wrz 01:14
ICSP: paweł na przyszłość

a*b − iloczyn liczb a oraz b
a+b − suma licz a oraz b
Nie wiem czy to z powodu później godziny czy z niewiedzy ale mylisz te dwa pojęcia ze sobą
27 wrz 01:15
pawel: No spoko już dzięki
27 wrz 01:16
pawel: No wiem wiem po prostu tam były dwa wyrazy oddzielne nie zaczaiłem
27 wrz 01:18
Ajtek:
Zauwaz też, że to co ja zrobiłem to wyciagniecie wspólnego czynnika przed nawias.
To o czym piszesz, jest faktycznie elementarzem.
A wracając do mojej wypowiedzi zacytowanej przez Ciebie:
(*)e*f=0
I moja dzisiejsza:
(**) a*b+a*c=a*(b+c)
(**) Przyrównując to do zera
a*(b+c)=0
otrzymamy e*f=0, gdzie:
e=a i (b+c)=f
27 wrz 01:20
pawel: A tak w ogólne wy jesteście matematykami z zawodu

sorki może za głupie pyt heee
27 wrz 01:21
ICSP: wiesz że musiałem przeczytać twoja wypowiedź trzy razy aby zrozumieć o czym jest

Troszkę to za skomplikowane.
27 wrz 01:21
pawel: No tak zgadzam Ajtek się już pojołem co nie kąd
27 wrz 01:22
Ajtek:
ICSP moją
27 wrz 01:23
ICSP: tak
Ajktu twoja
27 wrz 01:24
pawel: Nie po prostu działacie na tym forum długo i pomagacie i stąd moja ciekawość
27 wrz 01:24
ICSP: ja pisałem maturę dwa lata temu
27 wrz 01:25
Ajtek:
No to muszę poszukac bardziej przystępnego języka na co dzień

.
Może to skomplikowanie wyszło z braku pomysłu jak to zapisać na forum

. A nawet jeżeli, to
marna to pociecha

.
27 wrz 01:26
Ajtek:
A ja nie pamiętam, że pisałem

.
27 wrz 01:27
Piotr:
trzeba pisac bardziej dobitnie
27 wrz 01:28
Ajtek:
Maturę

Cześć
Piotr
27 wrz 01:29
Piotr:
Witam

ja wiedzialem.

i dobranoc
27 wrz 01:30
ICSP: Ajtek może tak to zapisać :
a*b = 0 ⇒ a = 0 v b = 0
Z komentarzem :
Iloczyn dwóch liczb jest równy zero tylko wtedy kiedy pierwsza jest równa zero albo druga jest
równa zero

Pierwszy zapis − dla matematyków
Drugi zapis − dla humanistów
Nie komplikujmy zapisów :
a*b*..z*a
'*b
'*...z
'*a
''*b
''*... z
''*n = 0 ⇒ a= 0 v b = 0 v ... v z = 0 v a
' = 0
v ... z
'*n = 0
27 wrz 01:30
pawel: Wow to nie źle A gdzie teraz Studiujesz ICSP

pewnie polibuda
27 wrz 01:31
ICSP: informacje poufne
27 wrz 01:33
Piotr:
to ja tak : iloczyn jest rowny zero kiedy jeden z czynnikow jest rowny zero. i powinno byc
wszystko jasne
27 wrz 01:33
Ajtek:
ICSP ja i z matematykami i z humanistami gadam w tem sam sposób. Tylko zastanawiam sie
dlaczego matematycy z rozszerzenia robia karpia na pytanie "kiedy iloczyn dwóch liczb
rzeczywistych jest równy zero?"
Z humanistami więcej mówię (opisuję), z matematykami bawię sie literkami, przynajmniej próbuje
tak jak powyżej.
27 wrz 01:36
pawel: Spoko dobra lece dobranoc i ,,dosklikania,, wkrótce

hehe
27 wrz 01:36
Ajtek:
Śmigam spać również, spokojnej nocki

.
27 wrz 01:40