Geometria Analityczna, Przestrzenna 3 zdanka z liceum matma rozsz.
wytrwaly: 1. Dany jest okrąg o1:x2+y2+6x+5=0 i okrąg o2:x2+y2−12x+8x+27=0 Oblicz współrzędne środka
jednokładności i skalę jednokładności, w której obrazem okręgu o1 jest okrąg o2.
2. Rozwiąż trójkąt mając dane R=15, a=15, b=15{3}
3. W trójkącie dane są trzy boki a=3 b=4 c=6. Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta
3 Zadanka z którymi miałem problem ucząc się do sprawdzianu. Nie było mnie na jednokładności i
mam lekkie problemu z zdankami tego typu, proszę pomoc najlepiej z wytłumaczeniem toku
myślenia nad zadaniami.
27 wrz 19:11
PW: 1. Zapisać równania tak, żeby było widać środki i promienie okręgów (dopóki tego nie zrobisz,
to nawet nie wiesz, czy to są okręgi, a przecież bywają zadania, w których bada się
umiejętność analizowania danych). Mając środki S
1 i S
2 oraz promienie r
1 i r
2 trzeba wziąć
jednokładność o skali
a środek wymyślić gdzieś na prostej S
1S
2 w zależności od wzajemnego położenia okręgów. Po
zrobieniu rysunku powinno się samo narzucić, gdzie to jest (podpowiedź: S
1 musi się
przekształcić na S
2.).
27 wrz 20:33
wytrwaly: rozumiem zaraz to sobie rozpisze
27 wrz 21:00
Mila:

Zadanie 1)
http://www.zadania.info/d36/1/200
Jest wytłumaczone z ilustracją.
Przeczytaj i i wpisz ewentualne pytania.
Zadanie2)
a=15
b=15
√3
R=15
Z tw sinusów
15
√3=2*15*sinβ
β=60
0 lub β=120
15=2*15sinα
α=30
0
γ=180−(30+60)=90
c
2=15
2+(15
√3)
2
c
2=225+225*3
c
2=225*(1+3)=225*4
c=15*2=30
zgodność
rozważ II przypadek β (β>α)
27 wrz 21:02
Mila:

W trójkącie dane są trzy boki a=3 b=4 c=6. Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta.
Z twierdzenia cosinusów:
c
2=a
2+b
2−2bccosγ
6
2=3
2+4
2−2*3*4*cosγ
36=9+16−24cosγ
36−25=−24cosγ
dokończ
27 wrz 21:11