pytanie
adaś:
Wykaz ze jezeli p jest liczba pierwsza, wieksza od 3 to p2−1 jest liczba podzielna przez 24
mam tylko pytanie,
liczby pierwsze większe od 3 ,np 2,3,5 , wśród tych liczb jest jedna podzielna przez 2 lub 3
2*3=6
i teraz moje pytanie czy mogę użyć stwierdzenia że liczby pierwszy >3 podniesiona do kwadratu
czyli 4,9,25 , wśród nich jest jedna podzielna przez 4 , zatem 2*3*4= 24
27 wrz 20:26
konrad: 2 nie jest większe od 3
27 wrz 20:30
krystek: 2i3 nie sa większe od 3
27 wrz 20:31
adaś:
rzeczywiście sory, tak kombinuje na swój sposób , może taki sposób jest także ok
liczby pierwsze większe od 3 ,to 5,7,11, wział bym liczbę 5 ,podstawił do p
2−1 = czyli
5
2−1 =25 −1 =24 , co o tym sądzicie? Nie dawajcie mi rozwiązania tylko powiedzcie co robię źle
jak możecie
27 wrz 20:40
konrad: dobrze, tylko że Ty masz dowieść, że to jest prawdą dla każdej liczb pierwszej p >3
27 wrz 20:42
adaś: aha no tak zapomniałem
27 wrz 20:43
konrad: aczkolwiek ja sam nie wiem jak to zrobić
27 wrz 20:44
Krzysiek : adas Liczby pierwsze wieksze od 3 to 5 , 7 ,11 13 17 itd
Przyjmij za p=5 to zobacz czy p2−1⇒ 25−1=24 jest podzielne przez 24. teraz za p=7 to zobacz
czy 72−1⇒49−1=48 czy jest podzielne przez 24 Wez sobie pod uwage teraz p=11 i zrob to samo
dla p2−1 i zobacz czy wynik bedzie podzielny przez 24.
27 wrz 20:44
adaś: 112−1 =121−1= 120:24=5
no jest podzielne, ale czy mam tak kilka liczb popodstawiać i to wystarczy na dowód ?
27 wrz 20:48
Krzysiek : Wydaje mi sie ze tak tylko ja bym napisal ze powstala w ten sposob liczba jest podzielna
zarowno przez 3 jak i 8 tzn ze jest podzielna przez 24 Adas nie ma czerwonego pojecia czy to
wystarczy
27 wrz 20:59
adaś: no właśnie , bo czasami są takie zadania że się podstawia liczbę za x lub jakieś inne litery i
pózniej wychodzi gdzieś na przykład osiem poprawnych czyli spełniające warunek a na przykład
przy 20 próbie wychodzi sprzeczność, więc nie wiem czy jak nie będę wiedział jak zrobić
zadania podobne co do tego to próbować robić w ten sposób.
27 wrz 21:04