pomocy
marta : chłopaki a coś takiego
suma sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego 1, 3, 9, ....wynosi
A.121
B. 364
C. 76
D. 52
27 wrz 11:16
27 wrz 11:19
marta :
27 wrz 11:19
27 wrz 11:20
krystek: | | qn−1 | |
Sn=a1 |
| podstawiaj i licz n=6 a1=.. q=.. |
| | 1−q | |
27 wrz 11:20
krystek: Marta jeżeli tego nie miałaś na lekcji , to poucz się def ciągów : geom arytmertcznego i opanuj
podstawowe wzory
27 wrz 11:22
27 wrz 11:29
Bogdan:
W zadaniu zamkniętym z wyborem odpowiedzi można np. tak:
1 + 3 + 9 + 27 + 81 + 243 = 364
27 wrz 12:20
ICSP: albo już po policzeniu ze wzoru na an wyrazu a6 widać że prawidłowa odp to B
27 wrz 12:21