LIPA
Szlagier:

zadanie z planimetrii
W trapezie rownoramiennym w ktory mozna wpisac okrag o promieniu r=4 cm jedna z podstaw jest o
12 cm dluzsza od drugiej . Oblicz pole i obwod tego trapezu.
Prosze o jakąś wskazówke jak to zadanie zrobić.Co najpierw liczyc i jakie zaleznosci tu mozna
znalezc
27 wrz 16:04
Alois~: złe oznaczenie masz górna a , dolna a+12
27 wrz 16:11
Alois~: P=pr
p− to połowa obwodu
skoro wpisany okrąg to sumy boków naprzeciwko siebie są równe
czyli a+a+12=2b (b ramie)
czyli polowa obwodu to będzie
p=a+a+12
podstawiasz P= (2a+12)*4
i tak samo masz drugi wzór na to samo pole
P= 12 h* (a+a+12) przy czym h = 2r =8
27 wrz 16:15
Mila: Oznaczenia
a=b+12− dolna podstawa
b− górna podstawa
h=2r =8
(źle narysowany promień, ma być prostopadły do boku w punkcie styczności)
2c=b+b+12
Narysuj 2 wysokości, to zauważysz ,że (a−b):2=6 i obliczysz z tw.Pitagorasa długość ramienia c.
27 wrz 16:17
Alois~: tylko teraz chwila bo ja sie chyba pogubiłam
27 wrz 16:18
Szlagier: ramie wychodzi 10 cm
reszte juz wiem
dzieks za odp
27 wrz 16:34
Mila: Ramię c=10 − dobrze.
27 wrz 16:36
Szlagier: dzieki za podpowiedzi
27 wrz 16:46
Mila:
27 wrz 16:49