funcka kwadratowa
ulaa la : wykaż że funkcja kwadratowa f(x)= 3x
2 jest rosnąca w zbiorze R+
Czy to takie trudne, czy mi się tylko wydaje

proszeee o pomoc
27 wrz 23:01
ZKS:
Funkcja jest rosnąca jeśli:
x1 < x2 ⇒ x1 − x2 < 0
f(x1) < f(x2) ⇒ f(x1) − f(x2) < 0
3(x1)2 − 3(x2)2 = 3(x12 − x22) = 3(x1 − x2)(x1 + x2)
x1 + x2 > 0 dla x ∊ R+
x1 − x2 < 0 z założenia
więc iloczyn (x1 − x2)(x1 + x2) jest < 0 ponieważ iloczyn liczby dodatniej i ujemnej daje
liczbę ujemną zatem warunek f(x1) < f(x2) jest spełniony.
27 wrz 23:15
b.: Niech 0 ≤ x < y. Mnożymy obustronnie przez x:
x2 ≤ xy.
Ponieważ x < y i y>0, więc xy < y2, dlatego
x2 < y2,
skąd
f(x) = 3x2 < 3y2 = f(y)
27 wrz 23:17
ulaa la: A no tak

najpierw trzeba zacząc od założenia keidy funkcja jest rosnąca

a potem
popodstawiać

dzięki ZKS
27 wrz 23:17
ZKS:
Na zdrowie.
27 wrz 23:20