Rzucamy dwa razy kostką...
Dominika: Rzucamy dwa razy kostką. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom: A−suma oczek jest równa 8, B−
iloczyn oczek jest równy 12. Oblicz prawd
opodobieństwo zdarzeń: A, B, A`,B`, A∩B oraz A∪B.
27 wrz 18:41
Dominika: Pomoże ktoś proszę <plis>
27 wrz 19:04
Eta:
Co tu takiego trudnego?
|Ω|= 6
2=36
| | 5 | |
A= {(2,6) (3,5) (4,4) (5,3) (6,2)} ,|A|= 5 to P(A)= |
| |
| | 36 | |
P(A
')= 1−P(A)=.....
B= {(2,6) , (3,4), (4,3) , (6,2)} |B|= .... P(B)=...
P(B
')= 1−P(B)=...
A∩B= { (2,6) , (6,2)} to P(A∩B)=....
AUB=P(A)+P(B)−P(A∩B)=.....
27 wrz 19:35