Rozkładając wielomian W(x)= x^3 - 2x^2-9x+18 na czynniki liniowe otrzymamy wielo
ona: Rozkładając wielomian W(x)= x3 − 2x2−9x+18 na czynniki liniowe otrzymamy wielomian:
Prosze bardzo o pomoc!
27 wrz 18:45
Saizou : pogrupuj 1−3 i 2−4
27 wrz 18:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
x3 − 2x2 − 9x + 18 = /// przez grupowanie /// = x2(x−2) −9(x−2) = (x−2)(x2−9) =
(x−2)(x−3)(x+3)
27 wrz 18:47
pigor: ... lub
W(x)= x
3−2x
2 − 9x+18 = x
2(x−2)−9(x−2)= (x−2)(x
2−9)=
(x−2)(x−3)(x+3) . ...
27 wrz 18:49
ona: a tam na koncu nie powinno byc: (x−3)

?
27 wrz 18:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a2−b2 = (a−b)(a+b)
wzory skróconego mnożenia się kłaniają nisko
27 wrz 18:52
ona: ale nie mam takiej odpowiedzi xd
27 wrz 18:53
ona: jest dobrze chyba tylko ma byc inny znak zamiast minus to plus
27 wrz 18:54
ona: A.(x+2)(x−3)(x+3)
B. (x=3)(x−2)(x−3)
C.(x−2)(x−3)(x+2)
D.(x+2)(x+3)(x−2)
27 wrz 18:55
ona: tam w B ma byc (x+3)(x−2)(x−3)
27 wrz 18:55