kąt dwuścienny
anna85: zad 1.Dane są dwa przystające romby ABCD i DCEF o wspólnym boku DC długości 4cm. Miara kątów
ostrych tych rombów jest równa ; kat ADC = kąt DCE = 45 stopni. Płaszczyzny zawierające te
romby tworzą kat dwuścienny o mierze 120 stopni. Oblicz odległość między prostymi AB i EF.
Zad 2. Trzy punkty A,B,C leżące na płaszczyźnie π wyznaczają trójkąt równoramienny, w którym
AC = BC = 5 oraz AB = 6. Odcinek Dc jest prostopadły do płaszczyzny π, a jego długość jest
równa 8. Oblicz tangens kąta nachylenia płaszczyzny (ABD) do płaszczyzny π.
Z góry dziękuję za pomoc