matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiaz rownanie (funkcje wymierne)
sylwia345:
4x − 12
f) 5 −
= x
x
po wyliczeniu delta mi wychodzi −47 czyli ze nie ma rozwiazan ? a w podr. w odpowiedziach jest x = −3, x = 4 Proszę o pomoc
27 wrz 16:23
NTxC:
4x − 12
5 −
= x / * x
x
5x − ( 4x − 12 ) = x
2
x
2
− x − 12 = 0 a = 1 b = −1 c = −12 Δ = (−1)
2
− 4 * 1 * (−12) Δ = 1 + 48 = 49 ⇒ dwa miejsca zerowe
√
Δ
= 7
1 + 7
x
1
=
= 4
2
1 − 7
x
2
=
= −3
2
Pozdrawiam.
27 wrz 16:49